У Києві спекли паски “незламності” – із зерна, зібраного на розмінованих полях Херсонщини.
Борошно змололи на Миколаївщині – на виробництві, що працює під обстрілами. Акцією організатори хотіли привернути увагу до проблеми мінної небезпеки в Україні, повідомляє РБК-Україна.
Проект “Soul of Soil 2.0”, що в перекладі означає “Душа землі”, покликаний привернути увагу до замінованих земель України.
На заході спекли паски з зерна із розмінованих полів Херсонщини. Його виростив фермер Олексій Руденко разом із племінниками в Малій Олександрівці і сусідніх селах. Для цього сапери очистили 1800 гектарів поля. Борошно виробив “Золотий шлях”, що працює на Миколаївщині під обстрілами.
“Дуже багато аграріїв, комбайнерів, фермерів виходять у поля, ризикуючи життям, бо знають, що цей хліб чекають і цивільні українці, і військові. Кожен шматок хліба і паски нагадує, що ця земля родить не тільки врожай, а й незламність сили і духу”, – каже Юрій Ніколаєв, представник компанії “Золотий шлях”.
У рамках заходу підготували особливі великодні кошики: у них паска із зерна з розмінованих полів, а також писанки, які створила Оксана Цибух – мама парамедикині Ірини Цибух, яка загинула торік на Харківщині, підірвавшись на міні. Великодні рушники вишили бабусі з прикордонних сіл Сумщини, які у 2022 році були окуповані й досі є у зоні ризику замінування.
139 тисяч кв. км українських земель залишаються потенційно замінованими – це більше, ніж площа Греції. Дві третини з них – родючі сільськогосподарські угіддя.
“Терміну “швидке розмінування” – не існує. Це десятиліття роботи, яка потребує людських, фінансових і технічних ресурсів”, – пояснює Тетяна Вельшина, фахівчиня з протимінної діяльності ПРООН в Україні.
Розмінування України вже підтримують 48 країн та організацій. Спільно вдалося очистити 35 тисяч кв. км – цього вистачило б, щоб виростити 10,5 млн тонн хліба.
Попри ці зусилля, понад 1100 цивільних вже постраждали від мін, третина з них – у Миколаївській, Херсонській та Харківській областях.
Додамо, що проект “Soul of Soil 2.0” спільно організували Міністерство економіки України, Програма розвитку ООН (ПРООН) в Україні і торговельна мережа “Сільпо”. Майстер-класи з випікання паски із зерна з розмінованих полів проведуть також у Дніпрі, Миколаєві, Львові, Одесі, Харкові та Нью-Йорку.