Освячення великоднього кошика – це радше українська традиція, а не правило.
Про це розповів митрополит Переяславський і Вишневський Олександр Драбинко в інтерв’ю “РБК-Україна”, повідомляє УНІАН.
“На Великдень ми приносимо до храму на освячення частинки тих страв, які потім будуть на святковому столі: паску, сир, яйця, ковбасу. Але нагальної потреби освячувати великодній кошик нема. Це українська традиція, у багатьох православних країнах її не дотримуються”, – пояснив Олександр Драбинко.
Митрополит пригадав, що в його дитинстві родина не могла піти до храму, тому дідусь читав “Отче наш” і окроплював святковий стіл свяченою йорданською водою. Потім сім’я сідала до великоднього столу.
Архієрей також нагадав, що до завершення Великодньої служби та освячення пасок триває Великий піст, тож куштувати паску чи будь-що зі святкового кошика до того часу не можна.
“Розговіння (споживання їжі в перший день після посту – УНІАН) відбувається саме у святу неділю, коли ми починаємо споживати продукти, від яких утримувалися у дні Великого посту”, – наголосив Драбинко.