Петрів піст – один із багатоденних постів Церкви, який називають ще Апостольським. Адже відомий він ще з апостольських часів і встановлений на згадку про те, як святі апостоли, найближчі учні Христові, прийнявши дари Святого Духа в день П’ятидесятниці, в пості та молитві готувалися до всесвітньої проповіді Євангелія.

Розпочинається цей піст завжди в понеділок через тиждень після П’ятидесятниці, а завершується в день вшанування пам’яті святих першоверховних апостолів Петра і Павла, який відзначаємо 29 червня за новоюліанським календарем. Отже, цьогорічний Петрів піст триватиме протягом двох тижнів, розповідають в ПЦУ.

Про цей піст згадується навіть у давній пам’ятці християнської писемності «Апостольські постанови» – збірці правил, яка була укладена в перші віки християнства: «Відсвяткувавши П’ятидесятницю, святкуйте одну седмицю; а після неї одну седмицю постіть; бо справедливо, щоби ви і веселилися про дар Божий і постили після послаблення». Ось чому Петрів піст розпочинаємо саме через тиждень після П’ятидесятниці.

Щодо обмеження в їжі, то подвиг Петрового посту менш суворий, аніж, скажімо, Великий піст. Не вживають м’ясних і молочних страв, але рибу можна їсти у всі дні, окрім середи і п’ятниці.

Водночас слід памʼятати, що головна складова посту – духовна. «Милосердя, жертовність, підтримка моральна, матеріальна, психологічна, духовна – всіх, хто цього потребує, всіх, хто поруч і разом з нами переживає трагедію війни. Поділитися, підтримати, розрадити, врятувати, допомогти, зробити, задонатити, захистити, прихистити – нині це той піст, який потрібен і нам самим, і нашим ближнім», – згадаймо слова нашого Предстоятеля Митрополита Епіфанія.

“Нехай Господь благословить всіх нас терпінням і силами, аби в міру можливого кожен на своєму місці наближав омріяну нами велику українську перемогу та йшов шляхом правди і вдосконалення”, – зазначають в ПЦУ.

Comments are closed.