Тульчинська єпархія РПЦ в Україні (УПЦ МП) програла суд за позовом проти реєстрації громади ПЦУ у селі Новоживотів на Вінниччині.

Про це Релігійній правді розповів місцевий мешканець і представник громади ПЦУ Василь.

Свято-Покровська громада ПЦУ. Фото священника ПЦУ Ярослава Мацюка

За його словами, ця справа побувала у низці судів – адміністративному, господарському та Верховному, і врешті-решт єпархії МП було відмовлено.

Також днями з’явилася в реєстрі ухвала Господарського суду Вінницької області (від 16 листопада 2020 року) за позовом Тульчинської єпархії МП, яка домагалася скасування реєстрації статуту громади ПЦУ і реєстрації юридичної особи.

“Ця скарга була подана наприкінці літа, і зараз суд відмовив у її задоволенні”, – повідомив представник громади ПЦУ.

Таким чином, віряни ПЦУ у Новоживотові мають повне право користуватися своїм Свято-Покровським храмом, однак, каже Василь, щоб не провокувати конфліктів і протистоянь з односельчанами-прихильниками РПЦвУ, вони вирішили дочекатися судового рішення в останній справі.

Ця справа розглядається за позовом громади ПЦУ і стосується усунення перешкод користування майном, тобто храмом.

Громада ПЦУ поки служить на вулиці. Фото священника ПЦУ Ярослава Мацюка

У березні 2020 року Північно-Західний апеляційний господарський суд у Рівному відмовив їм у задоволенні позову, як каже Василь, з причини того, що Тульчинська єпархія відхрестилася від благочиння, до якого входив і храм у Новожитові.

Громада ПЦУ подала апеляцію, в якій їй відмовили, тож віряни подалися до Верховного суду, який постановою від 4 листопада задовольнив їхній позов та постановив повернути справу на повторний розгляд у попередню інстанцію, тобто до Північно-Західного апеляційного господарського суду.

Пан Василь прогнозує, що рішення має бути ухвалене за місяць чи два.

“Після того судове рішення передається виконавчій службі. Вона надає доступ до майна, тобто до храму, законним власникам. І поліція охороняє їхні дії”, – пояснив чоловік.

А тим часом громада, яка є законним власником храму і має всі рішення судів, служить під відкритим небом біля церкви.

Детальніше про історію боротьби громади за власну церкву читайте у статті “Адепти УПЦ МП на Вінниччині чекають на прихід Медведчука і Путіна”

Як повідомляла раніше адвокат ПЦУ Сніжана Чубенко у коментарі Релігійній правді, РПЦвУ на Вінниччині з тріском програла суд двом громадам ПЦУ.  Йдеться про села Велика Кісниця Ямпільського району та Гунча Гайсинського району.

За словами Чубенко, зараз священники МП гальмують суди проти громад ПЦУ, бо бояться програти. Вони почали усвідомлювати, що судова тяганина дорого їм коштуватиме.

Comments are closed.