Віряни ПЦУ в Арцизі взялися добудовувати каплицю Кипріяна Київського, яку почали зводити ще 12 років тому за часів нині ліквідованої УПЦ КП.

Проте їм почали чинити перешкоди як представники УПЦ КП, так і УПЦ МП (РПЦ в Україні).

Як розповів Релігійній правді священник Владислав Шіман, хвилювання в Арцизі почалися після того, як у жовтні його призначили священником місцевої громади ПЦУ за сумісництвом.

“Там є зареєстрована громада Київського Патріархату, але зараз вони готують документи, хочуть провести збори, щоб офіційно перейти до ПЦУ”, – пояснив священник.

Загадану капличку почали будувати 2008 року. Згідно з документами, у грудні 2008 року було отримано рішення голови райадміністрації про надання згоди на розробку документації.

Фото: Facebook | Неоніла Ткаченко

Фото: Facebook | Неоніла Ткаченко

Містобудівне обґрунтування, про яке йдеться у розпорядженні, – це вид містобудівної документації, в якому відповідно до державних будівельних та інших норм, стандартів і правил, положень містобудівної документації визначаються містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки (об’єкта будівництва), обов’язкові для врахування при відведенні земельної ділянки та/або проєктуванні цього об’єкта (Постанова КМУ від 20 травня 2009 р. № 489).

Однак, до офіційного виділення землі справа так і не дійшла.

“На сесії міськради мали виділити землю одночасно УПЦ МП і УПЦ КП. Це було таке “пакетне рішення”. Однак, в результаті Московському Патріархату виділили, а Київському відмовили”, – розповів Шіман.

Відтоді, каже священник, капличку, в якій встигли звести тільки фундамент і стіни, закинули, усе заросло бур’янами, почали збиратися безхатченки і наркомани.

Фото: Думская

Тепер же, коли віряни взялися розчищати територію, залили бетоном ґанок, зробили сходи і стяжку підлоги, представники ліквідованої УПЦ КП почали закидати їм незаконність таких дій. Найбільш активно виступає «юристка Київського Патріархату», скандально відома одеситка Неоніла Ткаченко. Раніше вона брала участь у спробах захоплення одеського кафедрального собору Різдва Христового в Одесі.

Вона стверджує, що дозвіл на землевідведення для будівництва каплиці 2008 року отримала Одеська єпархія УПЦ КП, яка, як і раніше, зберігає права на об’єкт.

“Повідомляю керівництво Одеської області про те, що Київський Патріархат не надавав дозволу на проведення будь-яких будівельних робіт у місті Арциз Одеської області. Дії депутатів місцевої ради, що виконують вказівки рейдерів, захопили недобуд, і видають себе належними забудовниками, варто розцінювати як самоправство”, – написала Ткаченко у Facebook 24 листопада.

Віряни запевнили отця Владислава, що дозвільні документи на будівництво мають зберігатися в єпархії. Однак секретар Одеської єпархії ПЦУ (колишньої УПЦ КП) їх у церковних архівах так і не знайшов. Священник припускає, що вони могли “загубитися” під час переходу церковної структури до ПЦУ і перебувати на цей час у руках прихильників ліквідованої УПЦ КП.

На користь цієї версії свідчить і те, що в архівах не знайшлося й статуту релігійної громади в Арцизі, який робився в трьох екземплярах. Оригінал залишився в ОДА, одну копію зберігають представники парафії, а друга копія мала зберігатися у єпархії. Однак, її скоріш за все, забрали разом із розпорядженням Арцизької РДА про дозвіл на розробку містобудівного обґрунтування (дивитись фото вище).

Статут релігійної громади в Арцизі

Також отець Владислав вказує на те, як дії представників УПЦ КП синхронізувалися з Московською Церквою. “Як я зявився там, приїхав священник УПЦ МП і сказав, що люди будуть бунтувати. Я на те не звернув уваги. Кажу: ви маєте своє, а ми – своє. До чого такі розмови”, – пригадав священник.

Але згодом, у понеділок, 23 листопада, погрози священника МП були втілені у життя.

“Коли ми поставили двері і вже почали накривати дах, приїхав священник Московської Церкви, благочинний Василь Гасинець з юристкою Одеської єпархії УПЦ МП Оксаною Колотенко (вона раніше чинила тиск на українську православну громаду в Сараті, – ред.). Вони з’явилися з поліцією і заявили про захоплення каплиці”, – розповів Шіман.

Фото: Думская

Отець Владислав не міг бути присутнім під час цього дійства, оскільки хворіє на COVID, і має дотримуватися режиму самоізоляції. Однак, йому вдалося поговорити з поліцейским телефоном.

“Він сказав, що ми припиняємо будівництво до з’ясування обставин. Я намагався йому пояснити, що цього не можна робити, тому що, по-перше, немає відповідного рішення суду, а по-друге, ми просто продовжуємо бдівництво, а не щось нове будуємо. Але ні, і все”, – поділився священнослужитель, додавши, що за словами очевидців, роботою поліції повністю керувала юристка МП Колотенко.

За словами священника, на цей час нібито відкрито карну справу, у рамках якої вже викликали на допит одного з тих людей, які допомагають з будівництвом.

Роботи наразі зупинені, оскільки люди, які допомагають розбудові церкві безкоштовно, не хочуть мати проблем із поліцією, каже Шіман.

Священник ПЦУ Владислав Шіман

Священник ПЦУ наголосив, що МП не претендує на саму капличку, а просто хоче завадити розбудові Української Церкви у місті. На цей час в Арцизі є три храми і всі вони належать Російській Церкві в Україні.

За чутками, каже священник, новий голова Арцизької ОТГ хоче побудувати на цій земельній ділянці стадіон, тому не допустить зведення каплиці.

“Не знаю, так це чи не так, але я дуже сподіваюся на допомогу на різних рівнях, тому що своїми силами ми не можемо нічого вдіяти. Поліція не мала жодного права заборонити будівництво. Навіть у Криму росіяни і то через суди декілька років намагаються знести храм, який побудував владика Климент. А тут без жодного судового рішення поліція нам забороняє будувати”, – нарікає отець Владислав.

Нагадаємо, що священник Владислав Шіман є настоятелем храму, який  перший на Одещині разом з громадою перейшов до ПЦУ. Раніше в інтерв’ю Релігійній правді він розповідав, що разом з ним до ПЦУ мали перейти ще 4-5 парафій, але поки не наважились.

Детальніше про те, як священник ухвалив непросте рішення про перехід до ПЦУ читайте в  інтерв’ю отця Владислава: Я вже не міг молитися за тих, хто благословляє вбивство наших пацанів

Comments are closed.