Делегація УПЦ МП допомогла митрополиту Кирилу Гундяєву виграти під час виборів Патріарха Московського.

Про це розповів митрополит Симеон в інтерв’ю ведучому програми “Інтерв’юер” на DetectorUA Сакену Аймурзаєву.

За спогадами архієрея, який більше двох десятків років був архієреєм в УПЦ МП, українська делегація була найчисельнішою на соборі 2009 року після смерті попереднього Патріарха Московського Олексія ІІ.

«Вплинула на результат цих подій українська делегація на чолі з Блаженнішим митрополитом Володимиром. Нас було багато. Митрополит Володимир також був кандидат [на посаду голови РПЦ], але відхилив свою кандидатуру. Сказав, щоб український єпископат підтримав Кирила», – розповів Симеон.

Митрополит додав, що прямої розмови з Кирилом про автокефалію, мовляв, ми за тебе голосуємо, а ти нам автокефілію, не було. Водночас всі сподівалися на це.

«Думок не було, що буде складно. Ми думали, що буде зовсім інший процес, що буде краще, що будуть дві Церкви-сестри, і будуть жити дружно і підтримувати одна одну», – пригадав владика Симеон.

І єпископат, і священники ще довго сподівалися на вирішення цього питання, вважали, що канонічна автокефалія – це коли Москва дасть. Однак, марно.

«Скільки це питання не поставало, воно було відхилено. Постійно обіцялося з боку Москви, що питання це вирішимо. Але не вирішувалося. І дійшло до того, коли було сказано: “Никогда”. От коли “никогда”, тоді взявся за цей процес Вселенський Патріарх», – зуважив архієрей.

Читайте також:

Comments are closed.