На з’їзді “гнаних”, який організувала в Києво-Печерській лаврі РПЦ в Україні, керуючий справами митрополит Антоній (Паканич) похвалився, що “шляхом необхідних юридичних процедур було заблоковано через суд закон про так звані перейменування релігійних організацій”. Він наголосив, що за допомогою цього закону в них “хотіли відібрати офіційну назву Церкви та створити умови для масштабного рейдерського захоплення храмів”.

Текст виступу опублікував сайт РПЦ в Україні.

За словами Антонія, РПЦвУ “робить усе можливе для того, щоб захистити своїх віруючих та їхні права”.

Серед заслуг він назвав звернення до президента України, інших державних діячів “із закликом зробити все можливе для припинення дискримінації канонічної Церкви та її пастви”, а також те, що “шляхом необхідних юридичних процедур було заблоковано через суд скандальний закон про так звані перейменування релігійних організацій, за допомогою якого в Української Православної Церкви хотіли відібрати офіційну назву та створити умови для масштабного рейдерського захоплення її храмів”.

Також він розповів, як їхня “гнана” Церква будує нові храми, зокрема вже звершуються служби у 34 відбудованих храмах, ще 4 – на стадії будівництва.

Як повідомляла РП, керівництво РПЦ в Україні зібрало в Києво-Печерській лаврі представників “захоплених храмів”. Зазначається, що в заході беруть участь близько 350 віруючих з різних регіонів країни. Учасники зібрання говорять про “гоніння на їхніх парафіян”, “захоплення храмів”, “виселення священників з будинків”.

Як ми раніше повідомляли, у Києво-Печерській лаврі відбудеться так званий “Правозахисний форум”, в якому візьмуть участь кілька сотень “постраждалих від гонінь” священників та представників громад Російської Православної Церкви в Україні.

Під час роботи форуму, який заплановано на 22 лютого, його учасники планують обговорити “факти захоплення храмів” РПЦвУ, висловити невдоволення через обов’язок вказати у назві приналежність до країни-агресора – Росії.

Окрім цього, організатори та учасники планують висловити серйозну стурбованість тим, що після перейменування релігійної організації її можуть позбавити пільг, якими наділені інші конфесії та релігійні об’єднання, а також тим, що, на їхню думку, проти РПЦвУ можуть бути запроваджені серйозні санкції.

Comments are closed.