Після оприлюднення листа головою Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія Наталією Шевчук, “Релігійна правда” звернулася до неї з проханням прокоментувати, звідки в її розпорядженні опинився документ, в якому предстоятель УАПЦ митрополит Макарій звертається до очільника РПЦ Патріарха Кирила з проханням “відродити Галицьку Митрополію”.

«Не буду приховувати – цей лист мені надала людина з оточення одного з ієрархів УАПЦ. Я пообіцяла, що не розголошуватиму, від кого саме отримала документ. Проте мене запевнили, що лист дійсно походить від одного з митрополитів УАПЦ», – розповідає в коментарі “Релігійній правді” Наталія Шевчук.

На питання, про неоднозначні оцінки походження цього листа, Наталія відповіла, що очільник УАПЦ митрополит Макарій отримав цей документ від неї ще два тижні тому.

«Чи була я присутня під час підписання митрополитом Макарієм даного листа? Ні. Тому я не можу на 100% бути впевнена, що під ним стоїть підпис саме Предстоятеля Церкви. Але два тижні тому я написала владиці Макарію лист, прикріпила отриманий мною документ. Я попросила його про одне єдине: «Владико, не мовчіть, спростуйте відомості про свої сепаратні домовленості з Москвою, або підтвердить. Відповіді на сьогодні не надійшло», – запевняє Шевчук.

Власне, через відсутність відповіді митрополита Макарія, Наталія Шевчук оприлюднила цей документ на сайті Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія.

«Я і зараз звертаюся публічно до митрополита Макарія. Щоб він або підтвердив, або спростував написання такого листа», – додала Шевчук.

Нагадаємо, сьогодні зранку “Релігійна правда” опублікувала лист, який на сайті Фонду Блаженнішого Митрополита Мефодія оприлюднила Наталія Шевчук. Вона обіймала посаду першого помічника покійного предстоятеля УАПЦ Митрополита Мефодія. В документі очільник УАПЦ Макарій від імені Архієрейського Собору Церкви просить допомогти Патріарха Кирила з відродженням в Україні “древньої Галицької Митрополії, як нової Помісної Церкви”.

Пізніше УАПЦ на сторінці у Facebook спростувала цю інформацію. “Патріархія Української Автокефальної Православної Церкви повідомляє, що дана інформація не відповідає дійсності”, – повідомив секретар Патріархії УАПЦ Віталій Даньчак.

Comments are closed.