Представникам влади і релігії краще перебувати на “чималій відстані” один від одного. Держава зобов’язана проявляти безпристрасну повагу до всіх віросповідань, вважає Спеціальний доповідач з питання свободи релігії або переконань Ахмед Шахід. Про це інформують Новини ООН.

2 березня в Женеві Ахмед Шахід представив на розгляд делегатів 37-ї сесії Ради ООН з прав людини свою нову доповідь, присвячену питанню взаємовідносин держави і релігії.

“Ті держави, які заохочують, як і ті, які, навпаки, обмежують релігію, мотивовані одним і тим же: прагненням забезпечити монополію для своєї ідеології шляхом примусу або дискримінації”, – заявив Спеціальний доповідач ООН.

Ахмед Шахід виділив три основних типи відносин між державою і релігією: держави з офіційними або привілейованими релігіями; держави, які не ідентифікують себе з будь-якої конкретної релігією, і держави, які проводять політику, спрямовану на значне обмеження ролі релігії в суспільстві.

На думку експерта, модель, при якій держава і релігія перебувають на “чималій відстані” один від одного, найбільшою мірою, з точки зору права, сприяє плюралізму і стабільності.

“Надзвичайно важливо, щоб національні закони, які стосуються релігії, відповідали міжнародним стандартам”, – підкреслив правозахисник ООН.

Comments are closed.