Під час приїзду Вселенського Патріарха Варфоломія в Україну в липні 2008 року мав розпочатися процес надання Українській Церкві Томосу про автокефалію.

Про це розповів в інтерв’ю Громадському екс-президент України Віктор Ющенко.

За його словами, на той момент уже існувала домовленість про підготовку “дорожної карти” з цього питання.

“Процедурна частина, як вона в фіналі виглядала, виходила з того, що кожний владика Автокефальної Церкви, Української Православної Церкви Київського Патріархату, пише петицію на ім’я Константинопольського Патріарха з приводу його підтримки і бажання утворення єдиної Української Помісної Церкви”, — розповів Ющенко.

Однак у цей план втрутився зовнішній чинник – Патріарх Московський Алексій II, який терміново і без запрошення прибув до Києва та зажадав зустрітися з Патріархом Варфоломієм.

Ющенко вважає, що в розмові між ієрархами і вирішилося на той час питання про Томос.

“Базова домовленість, яка була досягнута — це те, що вони повертаються до церковного спілкування, і в межах цього церковного спілкування Російська Церква підтримує ініціативу Константинопольского Патріарха щодо скликання світового собору. В розмін на що? Можна я поставлю три крапки?”, — сказав Ющенко.

Як відомо, в подальшому РПЦ в останній момент відмовилася від участі у Всеправославному Соборі на Криті. Після цього Патріарх Варфоломій розпочав процедуру надання Українській Церкві канонічної автокефалії.

Comments are closed.