Блаженніший Святослав вважає, що єднання між УГКЦ і Православною Церквою України в перспективі не є утопічним. Водночас він наголосив на різниці між єднанням та об’єднанням.

Про це Предстоятель УГКЦ розповів у різдвяному інтерв’ю для “5 каналу”, повідомляє Християнський портал КІРІОС  з посиланням на Департамент інформації УГКЦ.

“Увесь християнський світ, зокрема католицька і православна спільноти, шукають шляхів до єдності. На вселенському рівні відбувається діалог, аби цю єдність відновити. Передусім йдеться про євхаристійне сопричастя”, – зауважив Предстоятель УГКЦ Святослав.

За його словами, не йдеться про відновлення якихось структур чи перепідчинення однієї Церкви іншій.

“Найвищим знаком церковної єдності є Таїнство Євхаристії. Тому коли йдеться про пошук шляхів відновлення єдності між християнами, йдеться про відновлення єдності у вірі, а відтак у її вираженні в літургійному житті. Тому коли хтось розриває цю єдність, він розриває євхаристійне сопричастя. Як це сталося між Москвою і Константинополем, після рішення нашої Церкви-матері про надання автокефалії для Православної Церкви України”, – додав Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав зазначив, що вже є кілька рівнів щодо співпраці, про які домовилися з його блаженством Епіфанієм.

“Найперше, – розповів Предстоятель, – ми хочемо разом досліджувати спільну спадщину Київського християнства. Бо так історично сталося, що Греко-Католицька Церква часто в історії попадала під західні впливи, зокрема Латинської Церкви. Православна Церква попадала під впливи московські, тобто під впливи цієї славно чи сумнозвісної Никонівської реформи, яка виражається у певних обрядових моментах…”.

[cmsmasters_row data_shortcode_id=”2qfl2wy8b” data_padding_bottom_mobile_v=”0″ data_padding_top_mobile_v=”0″ data_padding_bottom_mobile_h=”0″ data_padding_top_mobile_h=”0″ data_padding_bottom_tablet=”0″ data_padding_top_tablet=”0″ data_padding_bottom_laptop=”0″ data_padding_top_laptop=”0″ data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_bot_style=”default” data_top_style=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsmasters_column data_width=”1/1″ data_shortcode_id=”lgsnq69xm9″ data_animation_delay=”0″ data_border_style=”default” data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center”][cmsmasters_html shortcode_id=”wn9p0b8hu”]PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSI1MTUiIHNyYz0iaHR0cHM6Ly93d3cueW91dHViZS5jb20vZW1iZWQvZ3lLT1NzMmFQWFUiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvdz0iYWNjZWxlcm9tZXRlcjsgYXV0b3BsYXk7IGVuY3J5cHRlZC1tZWRpYTsgZ3lyb3Njb3BlOyBwaWN0dXJlLWluLXBpY3R1cmUiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj48L2lmcmFtZT4=[/cmsmasters_html][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]

Отож, з одного і другого боку, наголошує Глава УГКЦ, нам треба шукати, а що є Київського в нашому сьогоднішньому житті. Це досліджувати і це відновлювати. За його словами, йдеться про розвиток богословської традиції, про розвиток нашого душпастирського служіння.

“дна річ є об’єднання, а інша річ – єднання. У багатьох справах ми вже можемо єднатися”, – наголосив архієрей.

Блаженніший Святослав висловив сподівання, що Православна Церква України, яка тепер отримуватиме міжнародне визнання, увійде у вселенський рух пошуку єдності Христової Церкви, який є сьогодні на вселенському рівні.

“З православного боку очолює цей процес Вселенський Патріарх, а з католицького боку – Римська апостольська столиця. До речі, після всіх намірів дати Православній Церкві України автокефалію, Москва вийшла з цього екуменічного діалогу… Гадаю, Українська Церква має активно до нього входити, активно долучатися до цього руху і тоді в Україні ми побачимо його реальні плоди. Бо, мабуть, ніхто, так як ми, – українці, так потребуємо вселенського єднання Церков”, – сказав Предстоятель УГКЦ.

Comments are closed.