У вівторок 5 лютого у Будинку митрополита під головуванням митрополита Київського Епіфанія відбулось засідання Священного Синоду Православної Церкви України.

Після завершення засідання до преси вийшов архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) і повідомив основні рішення Синоду, передає Главком.

Коментуючи склад першого Синоду УПЦ, владика Євстратій (Зоря) наголосив на праві головуючого призначати дев’ятеро його членів. Окрім постійних членів Синоду – Патріарха Філарета, митрополита Львівського Макарія і митрополита Вінницького і Барського Симеона – членами Синоду є дев’ятеро непостійних членів:

  • митрополит Львівський і Сокальський Димитрій
  • архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря)
  • митрополит Черкаський та Чигиринський Іоан
  • архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір
  • архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон
  • архієпископ Чернівецький і Хотинський Герман
  • митрополит Вишгородський Агапіт
  • єпископ Дніпропетровський і Криворізький Симеон
  • архієпископ Донецький і Маріупольський Сергі́й

Як повідомляє видання, архієпископ Донецький і Маріупольський був відсутній на пешому засіданні, оскільки вранці цього дня його госпіталізували через підвищення тиску.

Цей склад Синоду має працювати впродовж року. Положення Томосу і Статуту передбачають ротацію непостійних членів Синоду, проте коли саме відбуватиметься ротація наразі невідомо.

Владика Євстратій також повідомив, що наступного разу зібрання у цьому складі відбудеться за місяць.

Більш детальну інформацію щодо рішень Синоду було опублікувано на офіційному сайті ПЦУ.

Серед ключових рішень засідання Синоду 5 лютого:

  • зовнішніми зв’язками опікуватиметься сам митрополит Епіфаній, зважаючи на важливість напрямку розвитку зовнішніх церковних зв’язків;
  • митрополита Вінницького Симеона призначено Головним секретарем Синоду;
  • затверджено титули архієреїв Помісної Церкви;
  • встановлено порядок найменування єпархій у разі, якщо ці найменування дублюються – у такому випадку єпархія іменується відповідно до подвійного титулу архієрея.
  • релігійні організації, які входили до складу кожної єпархії станом на 15 грудня 2018 року, залишаються у складі відповідної єпархії. Перехід духовенства і парафій між єпархіями Помісної Церкви можливий лише на основі канонічних правил, тобто за згодою архиєреїв обох єпархій, посвідченою відповідними документами.
  • Почесний Патріарх Філарет продовжує керівництво Київською єпархією у складі парафій та монастирів м. Києва (за виключенням Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря), які до 15 грудня 2018 року перебували у його підпорядкуванні як Патріарха Київського і всієї Руси-України.
  • ухвалено типовий статут Управління єпархії для єпархій Помісної Церкви.

Також, зважаючи на особливе значення Михайлівського Золотоверхого монастиря, його намісника архієпископа Вишгородського Агапіта було прирівняно у правах до єпархіального архієрея.

У зв’язку з обранням ректора Київської православної богословської академії митрополита Епіфанія Предстоятелем, на вакантну посаду було призначено дотеперішнього першого проректора протоєрея Олександра Трофимлюка. Також професор протоєрей Трофимлюк призначений головою Управління духовної освіти і богословської науки.

Головою Синодального управління військового духовенства затверджений митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, а головою Управління соціального служіння і благодійності – архієпископ Донецький і Маріупольський Сергій.

З метою координації зусиль Церкви з допомоги жертвам порушення прав людини та особам, незаконно позбавленим волі, які знаходяться на окупованих територіях України та в Російській Федерації, було утворено “Православну місію допомоги жертвам порушення прав людини та особам, позбавленим волі”. Головою Місії призначено архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента.

Нагадаємо, 3 лютого у Софії Київській офіційно звели на престол предстоятеля Православної Церкви України митрополита Київського та всієї України Епіфанія.

Comments are closed.