Глава УГКЦ Святослав (Шевчук) пояснив, що у спілкуванні УГКЦ з Православною Церквою України йдеться не про об’єднання Церков, а про співпрацю і екуменічний діалог.

Про це він сказав 18 березня в інтерв’ю виданню “Оглядач” , реагуючи на чутки про можливе об’єднання православних і греко-католиків, в тому числі з метою створення спільного Київського Патріархату, які почали ширитися після зустрічей верховного архієпископа УГКЦ із Предстоятелем ПЦУ та президентом країни, повідомляє “Релігія в Україні”.

“Щоб усім було зрозуміло – жодних розмов про створення київського мегапатріархату на зустрічі з президентом не було. Так само не було ніякої розмови про якесь об’єднання в мегаструктуру з ПЦУ”, – запевнив  Глава УГКЦ.

На уточнююче запитання, чи лунали слова про єдиний київський патріархат, Святослав відповів: “Не лунали”.

“Можливо, ви маєте трошки неправильну інформацію про те, що відбулося. На зустрічі ми говорили про те, як ми сьогодні можемо співпрацювати для того, щоб спільно служити для блага українського народу – про це йшлося. Про якісь патріархати й об’єднання на жодній із зустрічей мови не було”, – додав він.

За словами Святослава, “коли йдеться про об’єднання, мова йде про злиття структур. Ми були свідками об’єднавчого Собору українського православ’я… Коли йдеться про стосунки між ПЦУ і нашою Церквою, то такого типу кроків ми не передбачаємо – щонайменше, на далеке майбутнє”.

Отже, “про об’єднання мови не було, йшлося про співпрацю заради українського народу, співпрацю в усіх сферах нашого життя – там, де це зараз можливо”, заявив глава УГКЦ.

“Діалог, який ми започаткували, ми назвали дорожньою картою, яку ми хочемо укласти, щоб зрозуміти, як далі рухатися вперед. Для нас, греко-католиків, дорожня карта співпраці з ПЦУ чи з іншими Церквами українського християнства найперше полягає в тому, що нас вже об’єднує… Ми поки що сьогодні говоримо про головні ідеї, про ключові моменти всього того, що сьогодні може бути предметом нашого спільного діяння. Якщо ми в певний момент зможемо говорити про певні напрямки цієї діяльності, кроки, то ця ідея співпраці виллється у певний документ, у певний текст. Тоді можна про це говорити. Сьогодні цього немає, але це спілкування є добрим початком”, – зазначив Святослав і повідомив про намір створити окрему комісію УГКЦ у справах екуменізму.

Також він заявив, що сама УГКЦ “дозріває, рухається в напрямку патріаршого устрою”.

Щодо дискусії про богослужіння в Софії Київській, то глава УГКЦ зауважив: “Для нас, греко-католиків, не йдеться про якісь претензії на церковну нерухомість”, бо “Софійський собор є спільним майданчиком, де можуть всі спадкоємці Київської церкви зустрічатися, бути присутніми”.

До того ж і “Московська Церква є дочірньою Церквою київського християнства”, сказав Святослав, але “як Московська Церква будує стосунки з Київською і чи вона вважає її материнською – це вже мабуть треба запитувати у них”.

Comments are closed.