Архітектори, які досліджували стародавню святиню – церкву Різдва Христового, зробили сенсаційне відкриття. Вcередині церкви вони виявили частину в’їздної брами Кам’янецької.

Це може спровокувати “революцію” в історії міста. Бо донедавна побутувала думка, що жодна із в’їздних брам не збереглася. Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на канал Тернопіль1.

Церква Різдва Христового є однією з візитівок Тернополя і найдавнішою культовою спорудою в місті. Мало хто з тернополян знає, що на її місці стояла дерев’яна церква, знана як Середня. Вона згоріла наприкінці 16 століття. Кам’яну споруду будували 6 років, починаючи від липня 1602 року.

Однак від того часу церква зазнала руйнувань та реконструкцій. Сучасного вигляду церква набула від 1936 року. Зараз будівля потребує реставрації та заміни покрівлі. Вже розроблена документація на початок робіт.

Проектну документацію реставраційних робіт церкви Різдва Христового розробляла архітектурна майстерня Юрія Вербовецького.

Під час ретельного дослідження архітектори зробили сенсаційне відкриття. Вcередині церкви вони виявили частину в’їздної брами Кам’янецької. Вона тепер складова тернопільського храму. У середині церкви керівник архітектурної майстерні Юрій Вербовецький показав різницю у кладці стін. Він припускає, що це найдавніша в’їзна брама Тернополя.

Дотепер її вважали цілковито зруйнованою. Юрій Вербовецький вважає, це відкриття потребує досліджень та додаткових наукових обґрунтувань. Якщо припущення підтвердять науковці, Тернопільська церква Різдва Христового стане й туристичною Меккою.

Comments are closed.