Ієрарх ПЦУ архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір звернувся до мешканців Полтави та області, пояснивши різницю між канонічним статусом РПЦвУ і ПЦУ.

Як повідомляє “Релігія в Україні” з посиланням на Сerkva.info, він зробив це у зв’язку з численними зверненнями вірян, небайдужих громадян та окремих священиків РПЦ в Україні (УПЦ Московського Патріархату) щодо процесу переходу релігійних громад до Православної Церкви України.

“Часто священики УПЦ МП заявляють, що їхня Церква є канонічною і українською. Але чи відповідає це істині? Справжній статус УПЦ можна з’ясувати, прочитавши (як не дивно!) статут Російської Православної Церкви. У документі чітко вказано, що Українська Православна Церква “является самоуправляемой Церковью в составе Московского Патриархата”; її предстоятель “вступает в должность после утверждения Патриархом Московским и всея Руси”; він є членом Священного Синоду Російської Церкви та її ієрархом; рішення Архієрейського Собору та Синоду Російської Православної Церкви “являются обязательными” для УПЦ (Статут РПЦ п. VIII, 1,5,11)”, — нагадав архієпископ і зазначив, що перелік пунктів статуту Російської Церкви про зв’язок з УПЦ МП “можна продовжувати”.

Слід зазначити, що у листопаді 2017 року на Архієрейському Соборі РПЦ були внесені поправки до статуту РПЦ, які звузили самостійність РПЦвУ (УПЦ МП).

“Натомість Православна Церква України є автокефальною, тобто самокерованою Православною Церквою України. ЇЇ Предстоятель після свого обрання не затверджується жодним патріархом, він не входить до жодного Синоду ніякої іншої Церкви, а є очільником Священного Синоду ПЦУ! Православна Церква України посідає 15-те місце у Диптиху (списку) Православних Церков на відміну від УПЦ Московського Патріархату, якої немає у цьому списку і ніколи не було, у той час, як п’яте місце у Диптиху посідає Російська Церква”, — запевняє архієпископ Федір.

Архієпископ Федір також заявив, що Росія використовує “свої церковні структури у збройній агресії проти нашої держави”, навівши, зокрема, як приклад спонсора російських бойовиків на Донбасі та проросійських структур у Криму Костянтина Малофєєва, члена Патріаршої комісії з питань сім’ї РПЦ, який 10 квітня став також заступником Патріарха Кирила у Всесвітньому російському соборі.

Також архієпископ Федір зазначає, що Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи” не вимагає відібрати храми в РПЦвУ і передати їх ПЦУ, а лише зобов’язує вірян визначитися, до якої церковної юрисдикції їм належати, що і відбувається зокрема в Полтавській області.

Він закликав вірян та священиків РПЦвУ до єднання в помісній Церкві України, бо “не має жодного сумніву, що в Україні буде одна Помісна Православна Церква”.

Comments are closed.