Скандально відомий протоієрей РПЦ в Україні (УПЦ МП) Віктор Земляний, якого СБУ підозрює у розпалюванні ненависті на релігійному грунті, намагається очистити свою репутацію за допомогою новоутвореного Державного бюро розслідувань.

Як повідомили “Релігійній правді” джерела в правоохоронних органах, 7 травня 2019 року Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за ч.1 ст. 372 ККУ (притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності – ред.) стосовно дій працівників Рівненського УСБУ. Заяву написав священик РПЦвУ Віктор Земляний.

Також джерело зазначило, що на допит як свідок 17 травня Земляний прийшов як цивільна особа – без ряси й маскараду.

“В той же час, коли викликали на допит до Управління [СБУ] в Рівненській області, збирав масовки священиків з метою демонстрації т.зв. гоніння на Церкву, що підхоплювали росЗМІ”, – зазначає джерело.

“Цікавим також є той факт, що адвокатом у Земляного є Татаров Олег Юрійович (адвокат нардепа В.Новинського), який через власні зв’язки у ДБР (екс-працівників поліції) намагається залякати працівників СБУ, здійснити на них тиск та втягнути нову структуру у реванш проросійських сил”, – додав співрозмовник “Релігійної правди”.

Зазначимо, що Татаров раніше працював у слідчих органах. До виходу у відставку обіймав посаду заступника начальника головного слідчого управління МВС України, виконував вказівки екс-міністра внутрішніх справ В.Захарченка щодо відкриття кримінальних проваджень та притягнення до відповідальності активістів Майдану 2014 року.

При цьому, співрозмовник видання зауважив, що Земляний має особистий зуб на працівників СБУ, які вперше за роки незалежності намагаються притягти його до відповідальності. Зокрема, поліція у рідному селі священика Розваж Острозького району не квапиться розслідувати явний злочин щодо знищення пам’ятки архітектури національного значення та дороговартісного історичного іконостасу.

Віктор Земляний – настоятель Свято-Воскресенського храму в Острозі. Він також очолює відділ з питань врегулювання міжконфесійних конфліктів при Рівненській єпархії РПЦвУ, який займався питаннями переходів з МП до УПЦ КП. Іншими словами, стримуванням тих громад, які хочуть відмовитися від Московського Патріархату.

У грудні 2018 року на допити до СБУ було викликано 13 священиків з Рівненської та одного з Поліської єпархій РПЦвУ. Отець Віктор був серед них.

Пізніше, 12 березня, СБУ вручила Земляному повістку на допит як свідку. Під час двогодинної розмови зі слідчим священик отримав повідомлення про підозру за статтями ч. 1 ст. 161 – Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії та ч. 1 ст. 300 – Ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості.

Проте 28 березня Рівненський міський суд відхилив клопотання про обрання міри запобіжного заходу Земляному.

В РПЦвУ називають справу проти Земляного – “переслідуваннями за релігійною ознакою”. Проте, як зауважили на Telegram-каналі “Єдина Помісна”, це відбувається лише”через політику, якою тривалий час займався батюшка-політрук”.

Відомо, що Земляний часто фігурує у матеріалах російських ЗМІ. Зокрема, за його участю було відзнято низку відеосюжетів, які були використані для дискредитації України на міжнародній арені та які висвітлювали недостовірну, неповну та упереджену інформацію про релігійну ситуацію в Україні, діяльність органів влади тощо.

Також він брав участь в організації пікету будинку у Києві, де проживали екзархи Констинтинопольського Патріархату під час підготовки до проведення Об’єднавчого собору й отримання Томосу.

Comments are closed.