У Російській Православній Церкві покладають великі надії на архієпископа Кіпрського Хризостома, якого чомусь вважають проросійським. Так, зокрема, вважає очільник відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Іларіон (Алфєєв), про що він говорить в інтерв’ю “РИА Новости”, передає Сerkvarium.

Зокрема Іларіон чомусь впевнений, що архієпископ Хризостом не планує жодних результатів своєї місії, а лишень їздить Помісними Церквами  для того, щоб дізнатися їхнє ставлення до створення ПЦУ. Однак це свідома брехня, оскільки очільник Кіпрської Церкви публічно озвучив свій план – досягти єдності між Церквами, сприяти відновленню євхаристійного спілкування, а це прямий докір Москві, адже саме РПЦ у односторонньому порядку його скасувала.

Однак найголовніше ‒ це переконати Московського Патріарха надати автокефалію Українській Православній Церкві Московського Патріархату.

У цьому контексті варто запам’ятати слова Іларіона: “Чи вдасться за допомогою цієї посередницької місії знайти рішення проблеми, ми наразі передбачити не можемо. Але те, що архієпископ керується доброю волею ‒ це цілком очевидно”.

Цікаво, як зміниться риторика на адресу очільника Кіпрської Церкви, коли він запропонує РПЦ надати автокефалію УПЦ МП (РПЦ в Україні)?

Митрополит Іларіон також продовжує просувати ідею, про те, що Вселенський Патріарх ніби самоусунувся від вирішення міжправославних проблем та координації між Помісними Церквами. Однак це не відповідає дійсності. Вселенський Патріарх не тільки перебуває в курсі усіх подій через своїх посланців – зокрема митрополита Еммануїла Гальського, але і сам цього року мав низку зустрічей з Предстоятелями Помісних Православних Церков. Серед них архієпископ Кіпрський Хризостом, архієпископ Елладський Ієронім, архієпископ Албанський Анастасій, митрополит Варшавський Сава.

Також цікавим є пасаж Іларіона про перейменування УПЦ на Церкву Московського Патріархату. Він стверджує, що УПЦ не є російською Церквою, а є українською ‒ “її члени ‒ громадяни України, народжені в Україні, маючі українські паспорти, вони люблять свою країну”. Хоча зовсім нещодавно керівник Іларіона ‒ Патріарх Кирил сам казав, що УПЦ є частиною Московського Патріархату і її не вдалося відірвати від Російської Православної Церкви.

Cerkvarium також звертає увагу митрополита Іларіона, що наявність українського паспорту, народження в Україні чи любов до неї не є ознаками входження релігійної організації до структури закордонної релігійної організації, центр якої розташований у країні агресорі ‒ тобто у Російській Федерації. Такі ознаки входження були вже раніше описані та проаналізовані. Таким чином, подібні заяви митрополита Іларіона жодним чином не торкаються тих пунктів, що визначають залежність релігійної організації, у даному випадку – УПЦ МП, від закордонної Церкви.

Comments are closed.