29 травня на сайті владики Філарета з’явилась заява “прес-служби Київської Патріархії” , у якій було розкритиковано коментар директора Департаменту у справах релігій та національностей Андрія Юраша щодо “указу” Філарета про “заборону у служінні” священика Олександра Трофимлюка.

Зокрема, Юраш назвав вчинки Філарета тривожними і додав, що у такій ситуації необхідне термінове скликання Синоду ПЦУ.

У “прес-службі Київської Патріархії” розцінили цей коментар як втручання держави у справи Церкви:

Із засобів масової інформації стало відомо, що директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України А. В. Юраш на своїй сторінці у мережі Фейсбук закликав церковне керівництво Української Православної Церкви скликати позачерговий надзвичайний Священний Синод, щодо питань, які взагалі не входять до компетенції Департаменту у справах релігій та національностей.

 

Даний заклик є втручанням держави у внутрішні церковні справи, адже порушує свободу та права Церкви. Подібні заяви і висловлювання вносять дезінформацію в українське суспільство та мають деструктивний характер для Української Православної Церкви. Тому закликаємо А. В. Юраша, а також і інших державних службовців, утриматися від подібних висловів, які шкодять Українській Церкві.

Своєю чергою Андрій Юраш спростував ці звинувачення у наступному дописі у Facebook, зазначивши, зокрема, що його публікація є лише порадою досвідченої людини, а не прямою вказівкою до дій.

“Втручання – це прямі накази чи вказівки. У моєму випадку – була лише порада людини, яка вже 30 років прямо дотична до церковних питань і справ. Тому “дезінформацією”, яка має “деструктивний характер”, є якраз не мій допис-роздум, а ця “заява” (прес-служби “Київської Патріархії”, – ред.)” , – написав Юраш.

Також він нагадав, що УПЦ КП більше не існує, як і “прес-служби Київської Патріархії”.

“Вже всоте на всіх рівнях, у т.ч. й офіційною заявою Міністерства культури, й вчорашнім указом Предстоятеля УПЦ (ПЦУ) було підкреслено, що такої Церкви, як УПЦ КП не існує де-факто від 15 грудня минулого року, а де-юре від 30 січня цього року. Тому неіснуючою в будь-якій площині є й сама “прес-служба Київської Патріархії”, а також де-факто не вартими серйозної уваги є й будь-які заяви такої віртуальної, неіснуючої прес-служби Церкви, яка в грудні минулого року, згідно з неодноразово опублікованими документами Об’єднавчого собору, стала інтегральною частиною нової легітимної церковної структури – помісної, визнаної Матір‘ю-Церквою Української Православної Церкви (ПЦУ)”, – додав Юраш.

Нагадаємо, 28 травня на сайті Філарета було опубліковано указ від імені УПЦ КП про “заборону у служінні” священика Олександра Трофимлюка, який є ректором Київської православної богословської академії. З поінформованих джерел Релігійній правді стало відомо, що протоієрей звернувся до Предстоятеля ПЦУ Епіфанія з проханням вийти з єпархії митрополита Філарета та перейти під керівництво Митрополита Київського Епіфанія.

Вранці 29 травня єпископ Шепетівський Адріан (Кулик)  повідомив про спробу Філарета захопити храм на Солом’янці, в якому служить о.Олександр. Проте громада одноголосно (380 голосів) підтримала свого настоятеля.

Окрім агресії проти о.Олександра, Філарет також навідався до Феодосійського монастиря з метою влаштування “присяги на вірність”. За даними єископа Адріана (Кулика), владика наказав наміснику Феодосійського монастиря вигнати з монастиря архієпископа Євстратія і його священика о.Сергія з родиною. Дружина о.Сергія вагітна на останьому місяці, чекає на другу дитину.

Пізніше того ж дня Предстоятель ПЦУ видав указ, яким заборонив використовувати бланки неіснуючого Київського Патріархату та тимчасово взяв під свою опіку релігійну громаду Покрова Пресвятої Богородиці в Солом’янському районі м. Києва на чолі з протоієреєм Олександром Трофимлюком.

Натомість на сайті Філарета було опубліковано його листа Епіфанію, в якому він звинувачує Предстоятеля ПЦУ у порушенні канонів.

Comments are closed.