На Форумі української інтелігенції “За Українську Православну Церкву! За Київський Патріархат!” 11 червня у Києві головував митрополит Філарет.

З “аналітичною доповіддю” щодо пошуку шляхів виходу українського православ’я з тимчасової кризи виступив голова ВГО “Українське Реєстрове Козацтво”, директор Інституту проблем штучного інтелекту МОН України і НАН України, чл.-кор. Національної академії наук України, д.т.н., доктор богослов’я, професор Анатолій Шевченко, повідомляє “Релігія в Україні”.

“Новостворена Православна церква України (ПЦУ) не є класичною автокефальною церквою України, тому що вона є часткою Константинопольської православної церкви… з обмеженими правами. Тому процес державотворення України триває”, — заявив у доповіді Анатолій Шевченко.

Така думка протирічить Томосу про автокефалію, яку надав Православній Церкві України Константинопольський Патріархат. Згідно з ним, ПЦУ є автокефальною і посідає 15 місце серед інших Православних Церков світу. Обмеження, про які йдеться (питання підпорядкування діаспори, виготовлення мира для таїнства єлеопомазання, звертання до Вселенського Патріархату за допомогою у вирішенні великих питань церковного, догматичного і канонічного характеру) прописані в документах (томосах, грамотах, посланнях) Константинопольського Патріархату, які він надавав багатьом іншим Православним Церквам, зокрема Церкві Чехії і Словаччини, Польщі, Албанії, Греції (Еллади), Росії та ін.

Далі доповідач озвучив оригінальну загрозу для ПЦУ з боку громад і єпископів РПЦвУ, які можуть влитися до ПЦУ і отримати там більшість.

“Але розглянемо далі, як Російська церква може впливати на Православну Церкву України? Покажу на прикладі: Помісний Собор Православної Церкви України, наприклад, складається з 60 його членів, патріотів України. Але він може швидко збільшитись удвічі, втричі за рахунок приєднання єпархій, окремих приходів, монастирів Української православної церкви Московського Патріархату. За алгоритмом об’єднання усі церкви в Україні, мають однакову можливість входу до ПЦУ й складу її Синоду, Архієрейського, Помісного Соборів. Тобто РПЦ має реальну можливість створити удвічі-тричі більшість своєї присутності у ПЦУ, чим УПЦ КП і УАПЦ разом. Коли буде досягнута переважна більшість архієреїв, що беруть участь у голосуванні, не виключено, що вони на Помісному Соборі ПЦУ спробують поставити питання щодо повернення Вселенському Патріарху отриманого раніше Томосу Константинопольської православної церкви”, – висловив свої припущення Шевченко.

Тому спікер запропонував “впровадити запобіжні заходи”, зокрема, “розвивати ПЦУ, виконуючи усі вимоги Томосу Вселенського Патріарха Його Святості Варфоломія І та до повного об’єднання зберігати Українську Православну Церкву Київського Патріархату як юридичну особу на чолі з Патріархом Філаретом”.

Також він пропонує “підключити фахових аналітиків, які зможуть зробити прогноз наших кроків у майбутньому, розглядаючи усі можливі варіанти розвитку подій щодо зміцнення Православної Церкви України”.

Як повідомляє Укрінформ, на форумі було близько 150 людей, в тому числі 5 священиків. Аудиторія – люди середнього й літнього віку.

Нагадаємо, перед форумом владика Філарет заявив, що тепер буде скликано Помісний Собор УПЦ КП для скасування попередньої постанови Помісного Собору УПЦ КП від 15 грудня 2018 року про ліквідацію.

Фото Укрінформ

Comments are closed.