14 серпня у Церков східної традиції розпочинається Успенський піст. Він триває два тижні — до свята Успіння Пресвятої Богородиці.
Як зазначає пресслужба ПЦУ у Facebook, це єдиний піст у церковному році, присвячений Діві Марії. Він був установлений у X столітті.
За допомогою постів Церква нагадує про важливі події в історії спасіння людини та готує до них, зауважили в ПЦУ.
Успенський піст за суворістю прирівнюється до Великого посту. В цей час віряни не споживають м’ясні, рибні й молочні страви. Послаблення допускається лише на велике дванадесяте свято Преображення Господнє (19 серпня), коли можна споживати рибу.
“Пам’ятаймо, що піст – це не дієта. Церква пропонує нам помірне вживання пісної їжі, щоб послабити в нас пристрасті тілесної природи, а натомість дати можливість більше дослухатися до проявів нашого духовного світу”, – йдеться у повідомленні.