У селі Рясники Рівненської області сталася сутичка між членами релігійних громад ПЦУ і Російської церкви в Україні (РПЦвУ, раніше – УПЦ МП).

Інцидент відбувся у неділю, 18 серпня, коли громада ПЦУ прийшла до храму Покрови Божої Матері, щоб провести службу згідно з графіком богослужінь, затвердженим виконувачем обов’язків керівником обласної ОДА Ігорем Тимошенком.

Як розповів у коментарі Релігійній правді член громади ПЦУ Володимир Боліщук, священник Московського Патріархату отець Василь (Готліб) був сповіщений про графік, але ділитися храмом не бажав, тож до приходу вірян ПЦУ підготувався – біля воріт храму вишукувались прихильники РПЦвУ разом з титушками, яких було близько 10 осіб.

Віряни ПЦУ, на підтримку до яких приїхали декілька знайомих патріотичного спрямування з сусідніх населених пунктів, отримали активний спротив з боку прихильників Російської Церкви. Були задіяні сили поліції, які вишикувалися у кордон між вірянами.

Пан Володимир додав, що о.Василь використовує вірян РПЦвУ як живий щит. “Під час сутички священник, усвідомлюючи кримінальну відповідальність, стояв остронь, вдаючи, що його там немає. Як було в Криму, коли прикривались “ихтамнетами”, – наголосив Боліщук.

Під час сутички від працівників поліції отримав тілесні ушкодження парафіянин громади ПЦУ і ветеран АТО Сергій Швець. Він зняв побої, проте не став писати заяву проти дій поліції.

Після сутичок у проросійських медіа з’явилось декілька публікацій, в яких автори намагаються очорнити ім’я ветерана АТО, поширюючи неправдиву інформацію про нього.

Однак Боліщук передав Релігійній правді письмові позитивні характеристики Швеця з попередніх місць служби. Відомо, що Швець служив на самій передовій на Сході України. Від початку війни був у складі поліцейського батальйону, пізніше – служив розвідником.

Номера частин, а також прізвища керівників були приховані з міркувань безпеки.

2015 року Сергій Швець був нагороджений владикою Філаретом медаллю “За жертовність і любов до України”.

Володимир Боліщук розповів, що релігійна громада розділилася навпіл ще 2014 року – після початку війни з Росією.

“Після початку бойових дій почалося невдоволення серед людей, що в храмі йде прославляння Росії. Було таке, що співали: “Встанет солнце над Россией, просыпайся, матушка Русь”. І 2015 року, після спроб приватизувати храм, громада повстала, тому зареєструвалися як УПЦ КП”, – розповів Боліщук.

Тоді довго тривала судова тяганина. Тодішній голова ОДА Олексій Муляренко ухвалив рішення про почергове користування храмом, але місцеве керівництво РПЦвУ було проти. Справа дійшла до касаційного суду, де й застрягла на кілька років.

Зазначимо, що храм є пам’яткою архітектури і перебуває у розпорядженні держави, а не громади РПЦвУ.

Після Об’єднавчого собору громада УПЦ КП 2019 року провела перереєстрацію на ПЦУ, а також звернулась до голови, щоб їм дали дозвіл на почергове використання храму. Проте, зважаючи на спротив прихильників Російської церкви, громаді доводиться правити службу на вулиці.

Так, у день, коли сталася сутичка, громада ПЦУ провела молебень під стінами храму. Наступного дня – у понеділок, 19 серпня, службу також провели просто неба.

“З обох сторін громади є врівноважені люди, ворожнеча відсутня, за винятком окремих людей”, – поділився Боліщук.

Він також заявив, що планує подавати заяву на кількох найбільш неврівноважених прихильників Російської церкви про притягнення до кримінальної відповідальності за перешкоджання громаді проводити релігійний обряд.

Comments are closed.