Москва вже не знає, за що зачепитись, аби дискредитувати ПЦУ та Патріарха Варфоломія, пише видання Сerkvarium.

Нещодавно промосковські ресурси розтиражували промову народного депутата і колишнього президента України Петра Порошенка на зустрічі з українськими вірянами УГКЦ у Римі, на архієрейській літургії з нагоди 50-ліття освячення Святої Софії у Римі.

Церква відіграє важливу роль для перемоги України. І справа не тільки в духовності.Це також – відбиття агресії русского міра, оскільки українська церква спирається на українське коріння, розвиває українську традицію і посилює нашу здатність опиратись ворожим впливам і пропаганді.Це також і церковна дипломатія, яка допомагає нашим союзникам краще зрозуміти Україну, розвінчати брехню, яку несе про нас Росія, і підтримати Україну.Тому сьогодні я разом з українськими вірянами УГКЦ тут, у Римі, на Архієрейській літургії з нагоди 50-ліття освячення Святої Софії у Римі.

Опубліковано Петром Порошенком Неділя, 1 вересня 2019 р.

При цьому слова Порошенка про необхідність об’єднання з греко-католиками у молитві за Україну російські пропагадисти подали як наміри про еклезіологічну єдність, тобто, злиття ПЦУ та УГКЦ в одну церковну структуру.

Народний депутат України Ростислав Павленко у себе на Facebook-сторінці прокоментував неадекватні закиди проросійських ЗМІ.

Нижче подаємо допис у повному обсязі.

Справа визнання Української Православної Церкви (ПЦУ) рухається, але боротьба триває. Опоненти пускають в хід усі засоби, включно з пересмикуванням і приписуванням думок, які не озвучувались. Зокрема, деякі ЗМІ намагаються надати інший сенс висловлюванням Петра Порошенка про його бажання єдності православних та греко-католиків, роблячи далекосяжні умовиводи. При тому тиражуються старі, багато разів спростовані міфи.

Петро Порошенко чітко висловлює свою позицію. Він доклав величезних зусиль, щоб позбавити церковне життя України від зовнішньої втручання та пропаганди і домогтися Вселенського визнання незалежності нашої Церкви. Автокефалія УПЦ (ПЦУ) під проводом Митрополита Епіфанія, її статус як рівної серед рівних у православному світі – запорука і духовної незалежності України, і потужний безпековий чинник. А Церкви разом працюють над розвитком духовності суспільства, зміцненням незалежності України, допомогою людям, закрема захисникам країни. Саме про таку єдність завжди говорить Петро Порошенко.

І ще. У дусі моління за мир і єдність усього світу, православні Церкви – і Вселенська Патріархія, і всі помісні Церкви, включно з Московською – ведуть теологічний діалог, зокрема, з Ватиканом. Патріарх Московський може зустрічатися з Папою Римським на Кубі – і це не створює жодного обурення.

Тим, хто робить слідом за російською пропагандою маніпулятивні висновки, слід про це пам‘ятати. ПЦУ є автокефальною, незалежною, що стверджено Томосом Вселенського Патріарха, і такою пребуде.

Comments are closed.