Митрополит Вінницький і Барський Симеон, який під час Об’єднавчого Собору перейшов з РПЦ в Україні до помісної Православної Церкви України, згадав в інтерв’ю Релігійній правді про розмову з владикою Філаретом на Синоді ПЦУ, який відбувся 24 травня 2019 року.

Саме тоді ієрархам Церкви стало зрозуміло, що владика Філарет продовжуватиме наполягати на негайному проголошенні Патріархату та власній незамінності для існування Церкви.

За словами владики Симеона, владика Філарет не бажав слухати аргументи проти його думки.

“Мало того, що ви самі хочете повернутися в ізоляцію, ви ще і нас туди тягнете. Ось, дивіться, сьогодні я, єдиний представник Московського Патріархату, владика Макарій і владика Герман (вони представляють колишню гілку Автокефальної Церкви), і весь Синод постійних членів колишнього Київського Патріархату – ми всі вам кажемо “так”, а ви нам кажете “ні”. То як може бути, коли всі, в першу чергу ваші діти, говорять так, а ви говорите зовсім інше? Чому ви так поступаєте? Ну, [владика Філарет відповів] отак вперто: “Я так хочу. Я так думаю. Я так рішив. Має бути так”, – переповів митрополит Симеон.

Він додав, що владика Філарет завжди мав репутацію авторитарного керівника.

“На превеликий жаль, так було всю історію існування Київського Патріархату. Це був такий авторитарний керівник. Ну, він таким був не тільки в Київському Патріархаті. У свій час жалілись й українські архієреї у екзархаті Московського Патріархату”, – зізнався ієрарх.

Comments are closed.