Митрополит Олександр (Драбинко), який одним із перших єпископів тоді ще УПЦ МП підтримав ідею помісної Православної Церкви, розповів, що українофіли з числа єпископату УПЦ не бачили перспектив канонічної автокефалії, але все змінилося 2016 року.

“Каталізатором стала неявка Московського Патріарха та його сателітів на Соборі на Криті. 2016 рік став “водорозділом” для питання автокефалії в Україні. Україна мала можливості здобути свою автокефалію вже тоді. Московська Патріархія прорахувалася. Гадаю, що ще 2016 року у неї була можливість домовитися про те, що автокефалія дається двома структурами — Константинопольським і Московським Патріархатами. І тоді б не було б ніякої конфліктної ситуації у православному світі”, – зауважив митрополит ПЦУ в інтерв’ю виданню Духовна велич Львова.

Владика Олександр додав, що та ситуація неформально дуже активно обговорювалася в середовищі єпископату УПЦ МП.

“Деякі єпископи навіть говорили про те, що готові перейти за таких умов до Помісної Церкви. Це була гарна історична нагода. Можна було запустити у дію толерантний закон про зміну юрисдикції, розробити відповідний юридичний сценарій. Тобто виробити всі передумови, щоб процес юрисдикційного самовизначення громад відбувся безконфліктно. А головне — замість протистояння, замість низки конфліктів у регіонах, — ми б мали братське порозуміння та співслужіння”, – зауважив митрополит.

Утім, додав він, РПЦ припустилася тоді фатальної помилки.

“Був запущений конфронтаційний сценарій. Патріарх Кирило вирішив, що Константинополь не наважиться діяти стосовно України самостійно. Він переоцінив власні сили. І по суті програв свою “священну війну” за Україну”, – сказав митрополит Олександр.

Comments are closed.