На тлі кризи між Москвою і Константинополем в питанні визнання української автокефалії РПЦвУ продовжує налагоджувати партнерські стосунки з помісними Церквами, від яких залежить майбутнє незалежної Церкви України.

Зокрема, впродовж тижня, з 26 вересня по 3 жовтня, РПЦвУ разом з духовною місією РПЦ в Єрусалимі вперше організували одночасне масове паломництво 2500 вірян РПЦвУ до святинь Єрусалимського Патріархату в Ізраїлі, Йорданії та Єгипті, повідомляє “Релігія в Україні” з посиланням на сайт РПЦвУ.

“Попри кризові явища в Україні, вірні Української Православної Церкви не припиняють відвідувати Святу Землю, — прокоментував директор Паломницького Центру РПЦвУ  Володимир Теліженко, — а це означає, що не економічні показники вирішують масштаби паломницьких поїздок, а прагнення паломників молитись на святих місцях. І в цьому бажанні їм ніщо не завадить”.

Під час паломництва 27 вересня, в день свята Воздвиження хреста Господнього, за літургією в Храмі біля гробу Господнього в Єрусалимі патріарху Єрусалимському Феофілу ІІІ співслужили ієрархи РПЦвУ — митрополит Миколаївський і Очаківський Питирим, митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука, єпископ Гостомельський Тихон, вікарій Київської митрополії, єпископ Дубенський Пимен, вікарій Рівненської єпархії та численне духовенство РПЦвУ. Також участь у богослужінні взяли ієрархи, священники та вірні Сербської, Руської та Елладської Православних Церков. Цього ж дня відбулася зустріч із патріархом Єрусалимським Феофілом ІІІ.

Коли митрополит Лука попросив патріарха Феофіла молитов за предстоятеля РПЦвУ митрополита Онуфрія, той відповів, що він завжди молиться за нього і очолювану ним Церкву. “Також Його Блаженство побажав українській пастві, дивлячись на Хрест Христовий, зміцнюватися у вірі та не впадати у відчай”, – пише сайт РПЦвУ.

Пізніше, 30 вересня, Єрусалимський Патріарх прийняв у своїй резиденції співробітників Паломницького центру РПЦвУ і побажав їм успіхів у подальшій організації поїздок на Святу Землю.

У ніч проти 29 вересня була звершена нічна літургія в храмі Воскресіння Христового на Гробі Господньому, яку разом з ієрархами Єрусалимської Патріархії, Румунської, Сербської, Грузинської та інших помісних Церков звершили єпископ Гостомельський Тихон та духовенство і тисячі вірян РПЦвУ.

Comments are closed.