Митрополит Варсонофій, якого призначили керувати Вінницькою єпархією РПЦвУ (УПЦ МП) замість митрополита Симеона, що перейшов до ПЦУ, розповів в інтерв’ю виданню “20 хвилин. Вінниця”, що не вважає Росію агресором. Також він відповів на запитання “Чий Крим”.

Нижче публікуємо витримку з розмови митрополита Варсофонія із журналістом.

– Особисто ви визнаєте Росію країною-агресором?

– Ми вже говоримо про трішки інші речі. Ми хочемо, щоб був мир, А для того, щоб був мир, ми маємо йти на діалог з тими людьми, які знаходяться…

– “З тими людьми” – це ви маєте на увазі тих, кого називають сепаратистами?

– Так. Які знаходяться за межами розмежування нашої території.

– Ви визнаєте, що Росія веде війну на Донбасі?

– На міжнародному рівні не визнано, що вона агресор. Тому я не хочу влазити в ці політичні питання. Наше питання як архипастирів – спасти душі, які знаходяться тут і які знаходяться за межею розмежування. Я не хотів би політизувати Церкву.

– А ви як громадянин України визнаєте Росію країною-агресором?

– Вбачаю, що є конфлікт, але що Росія сьогодні агресор, я би не сказав.

[…]

– Чий Крим?

– На сьогоднішній день ми не маємо туди вільного доступу. Можемо там вільно керувати або вільно туди поїхати? Ні, не можемо. Ми фінансуємо його з держави? Ні, не фінансуємо.

– Тож він український чи російський?

– За документами, він як би український. Там три єпархії УПЦ. Вони підпорядковуються нам. Тобто Київ та УПЦ (у Криму – авт.) – це поки що єдина структура, яка зберігає межі України.

– А якщо не церковна структура. Крим, як півострів, чий?

– На сьогоднішній день, я ж говорю, ми його не фінансуємо, тому ми ним не керуємо. Належить він сьогодні Росії, хоча за документам, я ж говорю, він має належати Україні.

Comments are closed.