РПЦ почала готувати перелік єпархій Елладської церкви, правлячі єпископи яких підтримали рішення Собору Ієрархії про визнання ПЦУ або вже навіть співслужили з представниками ПЦУ, пише Cerkvarium з посиланням на “РИА Новости“.

Це пов’язано з рішенням Священного Синоду РПЦ від 17 жовтня, відповідно до якого планується припинення канонічного спілкування (співслужінь єпископів та духовенства та причастя мирян) з елладськими єпископами, які, попри шалений тиск та шантаж на них з боку РПЦ, стали на сторону Вселенського патріарха.

Крім того, синод РПЦ “не благословив” організацію в ці єпархії паломників з усієї канонічної території РПЦ. “Інформацію про випадки співслужіння з українськими розкольниками збирає відділ зовнішніх церковних зв’язків (ВЗЦЗ) Московського патріархату. Як тільки встановлюється факт співслужіння, це відповідно до рішення Синоду означає автоматичне припинення спілкування з грецьким архієреєм, що допустив таке, і припинення паломництв до очолюваної ним єпархії”, – сказав секретар ВЗЦЗ з міжправославних відносин протоієрей Ігор Якимчук в коментарі РИА Новости.

Відповідні списки єпархій будуть складені вже найближчим часом. Російська агенція наводить перелік таких єпархій разом з переліком мощей на їх території. Це Навпактська, Дімітріадська, Ідрська, Патрська, Гортинська, Коринфська, Мессінійська, Ново-іонійська, Кефаллінійська, Ларісська, Перістеріонська, Гуменісська, Верійська, Дідімотіхська, Ксантійська, Касторійська, Серрська, Драмська, Ланкадасська, Іерісська, Маронійська, Іоаннінська, Неакрінійська , Філіппійська.

Найвідоміші святині, що знаходяться в цих єпархіях – мощі апостола Андрія Первозванного, Феодора Стратилата, Григорія Нісського, Євфимія Нового, а також реліквії стародавнього монастиря Панагія Довра. Російська церква впевнена, що ця зоборона підірве економічний стан “антиросійських” єпархій.

При цьому РИА Новости наводять інформацію від фірм, що організують паломництва: після Ізраїлю саме Греція є найбільш популярною країною для прочан. Отже, в першу чергу рішення Священного Синоду РПЦ вдарить саме по цих фірмах, які вимушені будуть замінити “заборонені” напрямки іншими, куди не дотягнеться рука РПЦ.

РИА Новости також наводить дані, відповідно до яких в організовані паломницькі тур до Греції щорічно їздить близько 50 тисяч росіян. Це критично мала чисельність, якщо порівнювати з, наприклад, тим же паризьким Лувром, який у 2018 році відвідало 10 млн туристів.

Comments are closed.