20 жовтня єврейська громада Дніпра поширила заяву, у якій вказує на антисемітські публічні виступи місцевого мешканця Дмитра Пелиха на YouTube і просить місцеву міліцію відкрити за фактом цього кримінальне провадження.

Про це повідомляє “Релігія в Україні” з посиланням на сайт єврейської громади.

У заяві, зокрема, говориться: “Мешканець м. Дніпра в своєму недавньому відеозверненні, неодноразово, безпідставно і з особливим цинізмом приплітав до свого бізнес-конфлікту єврейську релігійну громаду міста, міжнародний релігійний рух “Хабад Любавич”, обмовляв і ображав євреїв як спільноту, іудаїзм в цілому і хасидизм як течію в іудаїзмі, його брехливі інсинуації були спрямовані на розпалювання міжнаціональної ворожнечі і руйнування етноконфесійного миру в Україні”.

Дмитро Пелих

Зазначається, що у відеозверненні під назвою “Хасиды грабят Украину” “прозвучали відомі антисемітські вигадки, що мовляв “єврейська громада” (“синагога”, “секта”тощо) контролює і керує усіма кроками не тільки своїх прихожан, але і всіх тих, хто ставиться до неї з повагою, симпатією або просто толерує, що вона є “таємною силою”, яка контролює найрізноманітніші державні органи, і повторив інші типові антисемітські міфи і жахачки”.

18 жовтня представник Днiпропетровської єврейської релігійної громади О.А. Фрідкіс звернувся до міліції з заявою.

У ній зазначається: “14 жовтня 2019 року громадянином України, Пелихом Дмитром Івановичем… на інформаційному каналі YouTube під каналом користувача “Дмитрий Пелих” було опубліковано відео під назвою “Обращение к Президенту Украины: Хасидский Днепр”, що знаходиться за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=j2qwrXPO5yM. Записане та опубліковане Пелихом Дмитром Івановичем відео спрямоване на розпалювання національної, релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності або образу почуттів громадян у звʼязку з їхніми релігійними переконаннями, а також пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками”.

Керуючись статтею 214 Кримінального процесуального кодексу України, представник Днiпропетровської єврейської релігійної громади О.А. Фрідкіс просить начальника Шевченківського відділення поліції ДВП ГУНП в Дніпропетровській області полковника поліції М. І. Ткаченка внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинене Пелихом Дмитром Івановичем кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 161 Кримінального кодексу України, про що надати заявнику відповідний витяг.

Comments are closed.