Міжнародна команда археологів зробила низку цікавих відкриттів під час досліджень давньогрецького міста Ольвії Понтійської, розташованої на території сучасної Миколаївської області.

Фото: https://ukrainer.net

Зокрема, у південній частині Верхнього міста відкрито комплекс унікальних споруд, датованих VI-IV століттям до н.е., які дають можливість суттєво покращити наші знання про ритуали і повсякденне життя стародавнього полісу.

Про це кореспондентові Укрінформу розповіла заступник директора з наукової роботи Інституту археології НАН України, доктор історичних наук, керівник Ольвійської експедиції Алла Буйських.

“Цього сезону наша археологічна експедиція Інституту археології НАН України продовжила дослідження в Ольвії Понтійській. Ми зробили низку цікавих відкриттів. Зокрема, в південній частині Верхнього міста при дослідженні теменосу (священна ділянка на честь певного божества — ред.), присвяченого Афродіті, було знайдено багато залишків посуду, датованого кінцем V та початком IV сторіччя до нашої ери. Він використовувався в ритуальних діях. Стародавні греки приносили посуд на культову ділянку і залучали до ритуалу. Але, за традицією, його не забирали додому і не викидали просто так, бо він вважався священним. Його навмисне били і захоронювали в спеціальних ямах – “ботросах”, – розповідає Буйських.

Алла Буйських

За її словами, одну з таких ям було заповнено цілими й битими амфорами кінця V – початку VI ст. до н.е., привезеними з різних центрів південного узбережжя Чорного моря та Північної Егеїди – Гераклеї Понтійської, Менде на Халкідському півострові, островів Пепарета і Фазоса (Тасоса). У цьому місці було знайдено не лише залишки амфор, а й різноманітні теракотові фігурки та інший посуд.

Ольвія Понтійська – давньогрецьке місто, яке проіснувало тисячу років – від другої чверті VI століття до нашої ери до 70-х років IV століття нашої ери. Сьогодні “Ольвія” – це історико-археологічний заповідник Національної академії наук України, у селі Парутине Очаківського району на Миколаївщині.

Без перебільшення, це найцікавіший і найбільший археологічний об’єкт в Україні. Нині, після окупації Росією Криму, на території України античних полісів залишилось лише три: Ольвія і два менших – Тіра і Ніконій (Одеська область).

Comments are closed.