4 листопада, у День народної єдності Росії, коли РПЦ здійснює святкування Казанської ікони Богородиці, митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар, член Синоду РПЦ в Україні (УПЦ МП), привітав кримчан зі святом, побажавши миру і благоденства у “богоспасаємій Вітчизні”.

Про це повідомляє “Релігія в Україні” з посиланням на сайт Кримської єпархії.

“Цьогорічне свято воістину є великим, священним днем ​​нашої історії. Ми згадуємо позбавлення Москви і всієї богохранимої Вітчизни нашої від інтервенції і поневолення в далекому 1612 році, яке звершилось чудесним молитовним заступництвом Цариці Небесної”, – йдеться у привітанні владики Лазаря.

“Смутні часи воістину стало важким випробуванням, страшним викликом самому існуванню нашої православної цивілізації. Внутрішні негаразди, братовбивчі усобиці, зрада значної частини боярства і попрання духовних ідеалів Святої Русі відкрили широкі ворота для поневолювачів ззовні. І ці поневолювачі – інтервенти захопили Московський Кремль, заморили голодом великого Предстоятеля Руської Православної Церкви – Патріарха-Священномученика Ермогена, який закликав народ встати на захист віри і рідної держави. І дякуючи цим святим глаголам, немеркнучому сповідницькому подвигу суспільство повстало від довгого духовного сну. Народне ополчення, відоме Кузьмою Мініним і Дмитром Пожарським, після старанних молитов перед чудотворним Казанським образом Пресвятої Богородиці звільнило Москву! І скликаний незабаром Земський Собор відновив колишній порядок управління державою, поклавши край лихоліттю”, – зазначив митрополит.

Він нагадав слова Патріарха РПЦ Кирила: “Суспільство і держава гине, коли люди починають шукати особистих або станових вигод на шкоду загальному благу, і рятується, коли знаходиться достатньо людей, готових на працю і жертви заради країни”.

Також владика побажав, “щоб День народної єдності послужив всім нам у духовне єднання навколо високих цінностей віри і любові до Господа, милосердя і жертовності, громадянської відповідальності та патріотизму! Нехай благодатний мир Христовий, благоденство і творення ніколи не убожіють в нашому богоспасаємого Вітчизні, а Всевишній Покров Пречистої Матері Божої осіняє всю нашу життя!”.

Comments are closed.