Речник ПЦУ Євстратій (Зоря) проковентував звернення почесного Патріарха Філарета та заклик до мітингу, на якому хочуть протестувати проти рішення суду єщодо ліквідації “УПЦ КП”. Про це архієпископ написав у Facebook. Наводимо нижче його допис.

———

Прикро і гірко дивитися, як 90-літній старець залишки свого авторитету і слави імені “Київський Патріархат” підкидає у тліюче вогнище особистих амбіцій “керувати до смерті”. А що буде потім — то “Бог потурбується”, бо ЖОДНОЇ логічної перспективи майбутнього після себе для окремого існування обмеженого кола своїх послідовників — старець не здатен окреслити.

Підзвітний кремлівській владі митрополит з РФ очолить”Київський Патріархат”? Чи осуджений за шахрайство “єпископ”? І вони “збудують таку велику Церкву, що з нею не зможуть не рахуватися”? Чи все ще жевріють сподівання, що “ПЦУ розвалиться і я залучу до себе архієреїв перспективою, що вони можуть стати Патріархом”? (практично дослівна цитата). Не публічно старець казав ще взимку: “Слухайте мене до смерті. А як помру – робіть, що хочете”. Отже, йому насправді здається вже байдуже, хто очолить і що збудує. Головне — “я був, є і помру Патріархом”. А що буде потім — ваші проблеми.

Як говорив містер Мілтон, герой роману Ендрю Найдермана “Адвокат диявола” і одноіменної стрічки: “Безперечно, марнославство — мій найбільш улюблений з гріхів”.

———

  • 8 листопада пресслужба “УПЦ КП” поширила заяву, в якій, почесний Патріарх Філарет скликає мітинг, щоби протестувати проти рішення суду щодо ліквідації “УПЦ КП”. У “Київському Патріархаті” стверджують, що Помісний Собор ПЦУ не створював ліквідаційної комісії “УПЦ КП” і тому їхня “Церква” продовжує існувати. Там вважають, що Міністерство культури України не мало законного права знімати з реєстрації Київську патріархію УПЦ Київського Патріархату.

Comments are closed.