Речник ПЦУ архієпископ Євстратій (Зоря), який до об’єднання помісної Православної Церкви був речником владики Філарета, опублікував документ дворічної давнини – лист, написаний у рамках підготовки “покаяння” Патріарха УПЦ КП Філарета перед очільником РПЦ Кирилом.

На фото – лист заступника голови Відділу церковних зв’язів Московського Патріархату протоієрея Миколи Балашова, адресований протоієрею УПЦ КП Борису Табачеку, який зараз є у числі прихильників владики Філарета і є настоятелем Володимирського собору.

“У відповідь на ваш лист №146 від 6 листопада з благословення Високопроеосвященного митрополита Волоколамського Іларіона, який відсутній у Москві, повідомляю, що митрополит Іларіон готовий 11 листопада зустрітись у Москві з делегацією і у вказаному вами складі”, – йдеться у листі.

Лист є доказом того, що саме Табачек став ініціатором спілкування владики Філарета з представниками Російської Церкви.

Зазначимо, що архієпископ Євстратій опублікував цей документ на підтвердження свого попереднього висловлювання щодо прот. Бориса Табачека.

“Протягом дня кілька разів починав писати свою реакцію на заяву та звернення (владики Філарета щодо мітингу проти ліквідації УПЦ КП, – ред.). Бо не можу просто промовчати. Хотів і навести аргументи для спростування, і докладніше розповісти про те, яку роль настоятель Володимирського собору прот. Борис Табачек відіграв у задурюванні Патріарха (якраз рівно два роки тому) примарою “зняття анафеми”, щоби втягнути його у московську аферу. Бо те саме він робить і зараз, і дуже ймовірно – з тими самими”партнерами”, – написав арх.Євстратій у Facebook.

Нагадаємо, у листопаді 2017 року на вимогу Москви Предстоятель УПЦ КП написав листа на ім’я Московського Патріарха Кирила з пропозицією примирення, яку в РПЦ називали не інакше як “покаянням”.

Зазначимо, що тоді архієпископу Євстратію (Зорі) довелось пояснювати, що пропозиція до примирення і покаяння – це різні речі.

Comments are closed.