Православна Церква України (УПЦ/ПЦУ) після певного періоду передишки суттєво набирає позицій і йде вперед.

Таку думку в інтерв’ю Lb.ua висловив директор Департаменту у справах релігій і національностей Андрій Юраш, додавши, що це пов’язано не тільки з визнанням іншими Православними Церквами, а і з ситуацією всередині держави.

“Під час президентських, парламентських виборів ширилася думка, що прийде нова влада, і світ перевернеться. Але всі побачили, що те, що відбувалося з ПЦУ, базується на реальному ґрунті. На ґрунті об’єктивних закономірностей. Якби об’єднання Церков було штучним, насильницьким, за втручання держави, воно б вже розпалося”, – пояснив Юраш.

Посадовець погодився, що ситуація, в якій сьогодні перебуває ПЦУ, багато в чому є питанням національної безпеки.

“Президент Володимир Зеленський, який також потребує збереження національної єдності, відсутності конфліктів, так само приречений зробити так, щоб ПЦУ постійно поступово розвивалася. ПЦУ зараз є одним з найяскравіших свідчень нашої державної незалежності в глобальному масштабі”, – наголосив Юраш.

Він додав, що ПЦУ, як і кожна релігійна організація, потребує розуміння її питань, проблем сприяння на міжнародному рівні і на рівні механізмів реєстраційних дій.

“Ми ж прекрасно знаємо, що є зусилля, з різних боків, зупинити процес розвитку ПЦУ, ініціювавши різного роду судові позиви проти неї. Держава не може допустити того, щоб ці штучно придумані позови і причини цих позовів якось вплинули на розвиток”, – додав посадовець.

Comments are closed.