Відучора Мережею прокотилася новина про появу митрополита Луцького і Волинського ПЦУ Михаїла Зінкевича у Почаївській лаврі, що перебуває у юрисдикції РПЦвУ. Зокрема, було опубліковано відповідні світлини.

У Волинській єпархії ПЦУ підтвердили Релігійній правді, що владика Михаїл 9 січня дійсно заходив до лаври послухати колядки.

“Як відомо, митрополит Луцький і Волинський Михаїл родом із села Лосятин, що поруч із Почаєвом. Тут живуть його родичі, яких владика провідує зокрема в різдвяний період”, – повідомили у пресслужбі єпархії, додавши, що митрополит колись і сам був послушником у лаврі.

Віряни у соцмережах обурювались тим, що раніше владика казав: “Кожна куплена свічка у храмі Московського Патріархату – це куплений патрон для вбивства ваших дітей”. А тепер, мовляв, сам відвідує храми МП.

На це у єпархії запевнили, що владика не купував жодних речей у Почаївській лаврі, зокрема і свічок.

“Прийшов не до монахів Московського Патріархату. Взагалі, коли православному трапляється бувати в Почаєві, то зайти і вшанувати святині – це нормально й ніякої сенсації в цьому немає”, – наголосили представники митрополита.

За їхніми словами, останніми роками, коли владика Михаїл мав можливість – приходив слухати різдвяні концерти. А цьогоріч він звернув увагу на збільшення кількості російських піснеспівів, що виглядають колядками. Це неприємно вражає і свідчить про панування російського духу в цій українській святині, вважає митрополит Михаїл.

У єпархії також звернули увагу на те, що в Православній Церкві України волинського архієрея призначено головою синодальної комісії у справах монастирів та чернецтва. А лавра – це монастир.

“Тож владику і з цієї точки зору цікавить її життя, як проходять ремонтні роботи, як співають хори тощо. Бо переконаний: лавра належить усьому українському народові, а в конфесійному значенні в майбутньому належатиме ПЦУ. Прийде час, владика служитиме там літургію”, – наголошують в єпархії ПЦУ.

Comments are closed.