На сайті російського видання “Нова газета” відбулася прем’єра нового ток-шоу, перший випуск якого був присвячений смертній карі. Експерти в студії обговорили необхідність введення вищої міри покарання в Росії після вбивства у Саратові 9-річної дівчинки Лізи, передає Credo Press.

  • Трагедія сталася 9 жовтня 2019 року. Ліза пішла до школи, однак до неї так і не дісталася. Пізніше тіло дитини було виявлено в одному з гаражів поруч з навчальним закладом. У вбивстві школярки зізнався раніше судимий 35-річний Михайло Туватін. Суд залишив його під вартою до лютого 2020 року.

У ток-шоу взяли участь правозахисник, священник, адвокат і батьки загиблої Лізи. Мати дівчинки Олена зізналася, що проти введення вищої міри покарання, оскільки не хоче, щоб зняття мораторію на смертну кару асоціювалося з ім’ям її дочки.

Водночас за зняття мораторію на смертну кару висловився протоієрей Всеволод Чаплін. Він заявив, що Церква “заохочує вбивство злочинців”.

“Бог заповідав вбивати, він сам убивав, про це в Біблії говориться. Смертна кара повинна бути за вбивство дітей, за економічні злочини. Якщо злочинцю призначили довічне покарання, то він повинен перебувати без контактів із зовнішнім світом, без УДО, ніби в кам’яному мішку. Це повинно бути повільне вмирання протягом двох років”, – заявив Чаплін.

Водночас адвокат Юлій Тай вказав на те, що немає жодної залежності між мірою покарання за злочини і їхньою кількістю. Він навів у приклад США, де зараз існує смертна кара і зауважив, що незважаючи на вищу міру покарання, там відбувається величезна кількість злочинів через жорстокість.

“Жорстокість породжує іншу жорстокість. Людина, якій загрожує страта, ні перед чим не зупиниться. Є випадки, коли людина, якій загрожувала смертна кара, здійснювала десятки інших такого ж роду злочинів, для того, щоб приховати свій злочин. При цьому було проведено дослідження, в якому з’ясувалося, що 4,1% вироків на смертну кару були помилковими. Це 7 600 невинних людей”, – додав юрист.

Comments are closed.