Після того, як Єрусалимський Патріарх гучно анонсував зустріч Предстоятелів помісних Церков в йорданському Аммані через “українську кризу”, було зроблено багато прогнозів та припущень, наскільки ця ідея в принципі життєздатна.

Грецькі Церкви не забарились з відповіддю: Елладський архієпископ в жорсткій формі оголосив про відмову, Кіпрський архієпископ взагалі поставився до ініціативи свого Єрусалимського колеги як до несерйозного блюзнірства.

Буквально днями почала надходити перша зведена інформація щодо реакції інших Церков на запрошення Феофіла ІІІ, передає Сerkvarium.

Так, ORTHODOXIA.info повідомила, що відмову від участі Патріархові Феофілу наліслали Афіни, Кіпр, Албанія та Польща.

Щоправда, промосковські ресурси “з власних джерел в польському єпископаті” заперечили демарш ПАПЦ, але зауважили, що Польща передала Феофілу відповідь, витриману в дипломатичному стилі, суть якої така: “Вирішувати питання потрібно, ініціатива правильна, ми дамо свою остаточну відповідь, коли отримаємо конкретну дату і порядок денний зустрічі”. Крім того, митрополит Савва як передає Orthodox Times, навіть нагадав Феофілу, що такі питання раніше вирішувались Всеправославним собором, як той, який було скликано Вселенським Патріархом 1998 року для вирішення проблеми болгарського розколу.

Є всі підстави вважати, що Болгарська Церква, яка в принципі була проти Всеправославного собору щодо України, не візьме участь в цій сумнівній авантюрі. Адже днями в Болгарії знов розгорівся скандал з висилкою двох працівників посольства РФ, запідозрених у шпигунстві. А як відомо, Болгарська Церква значною мірою орієнтується на вектор, яким йде її держава.

Також навряд чи до наради в Йорданії долучиться Грузинська Церква – на фоні загострення відносин з Росією через інтервенцію РПЦ на окупованих територіях Абхазії та Цхінвальського регіону.

Румунська Церква зараз наблизилась до визнання ПЦУ, і це визнають навіть опоненти ПЦУ. Тому навряд чи у Патріарха Даниїла, який перебуває у стані оскарження монополії РПЦ на Молдову, буде достатньо мотивації підіграти своїм конкурентам та увійти в конфлікт із Вселенським Патріархом.

Для наочності подамо в табличному вигляді порівняння цієї інформації з нашими прогнозами.

Перелік тих церков, які за попередніми даними можуть поїхати в Амман, дивним чином з збігається з тим, що сказав нещодавно очільник ВЗЦЗ РПЦ митрополит Іларіон Алфеєв: “Ми сподіваємося, що ця зустріч відбудеться, навіть в тому випадку, якщо в ній візьмуть участь не всі предстоятелі”.

Оскільки грецькі ЗМІ повідомляють, що і сам Єрусалимський Патріарх дещо охолонув до “своєї” ініціативи, то не можна виключати, що РПЦ може передати естафету “миротворця-організатора” Антіохійському Патріархові, а місце зустрічі перенести кудись на його канонічну територію, не охоплену війною або протестами. Проте не факт, що туди доїдуть і ті, хто гарантовано мав би поїхати. Але це вже буде інша історія.

Comments are closed.