Українська Православна Церква (раніше УПЦ КП, тепер – ПЦУ) завжди спиралась на український народ, а не на владу.

Таку думку в інтерв’ю Lb.ua висловив речник ПЦУ архієпископ Євстратій Зоря.

“Найперше можу сказати, що ми є Церква, яка завжди спиралась на підтримку українського народу. Це для нас завжди була виграшна позиція, тому що зміна влади не була для нас якоюсь драматичною катастрофою”, – заявив владика.

Він додав, що Українська Церква вистояла і 2010 року, коли президент-утікач Віктор Янукович взяв курс на повне ігнорування Київського Патріархату, і 2013 року, коли влада намагались розгорнути сценарій ліквідації Київського Патріархату.

“Як відомо, нічого у них не вийшло. Саме тому, що суспільство просто повстало проти цього. Коли ми почали робити заяви, коли почали звертатись…”, – пояснив архієпископ Євстратій.

Тому, наголосив владика, “державна влада в Україні, яка хоче бути українською владою, не може не реагувати на позицію і на думку Церкви, яка представляє більшість православних в Україні“.

Також для більшого розуміння ситуації і мотивації владика навів приклад зміни релігійних поглядів п’ятого президента Петра Порошенка, який доклав чимало зусиль для отримання Українською Церквою Томосу про автокефалію.

Читайте також: Чисельність парафіян ПЦУ перевищила кількість членів РПЦвУ — опитування

“Петро Олексійович Порошенко 15 чи 20 років тому був одним з найбільш відданих і лояльних прихильників Московського Патріархату. Але коли він став президентом, [насправді] ще до того, але коли він став президентом і почав отримувати інформацію про реальну картину подій, про те, що відбувається у суспільстві, яку роль відводять структурам Московського Патріархату ззовні, то він дуже серйозно переглянув свою позицію”, – зауважив речник ПЦУ.

Comments are closed.