В рамках міжправославної “братньої зустрічі”, яка пройшла 26 лютого в столиці Йорданії Аммані, делегація Російської Православної Церкви зустрілася з королем країни Абдуллою II. Сама ж нарада, яка була проведена з ініціативи патріарха Єрусалимського Феофіла III і зібрала представників 6 із 15 православних помісних Церков, обурила Вселенського Патріарха Варфоломія: він звинуватив Єрусалим в спробі “скинути” канони, пише ng.ru.

Головна тема амманского саміту спочатку була заявлена ​​як подолання тієї кризи в православному світі, в якому опинилися Церкви наприкінці 2018 року. Саме тоді Вселенський (Константинопольський) Патріарх Варфоломій визнав автокефалію Православної Церкви України (ПЦУ).

Читайте також: Блокада журналістів і обід з королем. Як відбувається зустріч в Аммані (фото)

У відповідь на це Московський Патріархат повністю розірвав з Константинополем євхаристійне спілкування. Пізніше, коли ПЦУ визнали ще дві Церкви – Олександрійська і Елладська, з їхніми предстоятелями, а також тими, “хто підтримав ПЦУ”, Москва теж припинила церковне спілкування. Ймовірно, розуміючи деяку програшність цієї позиції, під час нинішнього обговорення РПЦ спробувала змістити акценти і підняла питання не стільки про правильність дій Вселенського Патріархату, скільки про канонічність рукоположення глави ПЦУ митрополита Епіфанія Думенка.

Однак виявилося, що порядок денний зустрічі ширше. Під час засідання за круглим столом, на якому виділялися білі клобуки представників РПЦ Патріарха Кирила, предстоятеля УРПЦ в Україні (УПЦ МП) митрополита Онуфрія Березовського і голови відділу зовнішніх церковних зв’язків (ВЗЦЗ) митрополита Іларіона Алфеєва, кожна з делегацій в більшій мірі намагалася обговорити свої власні проблеми. Наприклад, Сербська Церква – прийняття в Чорногорії закону, згідно з яким її майнові права в цій країні будуть ущемлені, а єрусалимці – питання Катару, на територію якого сьогодні крім них претендує Антіохійський Патріархат. Останній від участі в зборах відмовився саме через цю проблему. Румунська, Польська, а також Церква Чеських земель і Словаччини виглядали скоріше як глядачі.

Фото: orthodoxjordan.org

У Московському Патріархаті впевнені, що якщо подібні наради проводити частіше і зробити їх традицією, то в підсумку розстановка сил у світовому православ’ї зміниться. “Є загальне відчуття того, що Церкви хочуть мати якусь платформу для обговорення питань, що накопичилися. Той загальноправославний майданчик, який колись існував, зараз фактично втратив свій сенс, оскільки на тому майданчику все очолював Константинопольський Патріарх, а він не може зараз допомогти в рішенні того конфлікту, який ним же самим був створений”, – заявив митрополит Іларіон Алфєєв.

Російський архієрей також зауважив, що “Константинопольський Патріарх сьогодні ухиляється від вирішення питання про те, який порядок надання автокефалій, тобто незалежності тієї чи іншої Церкви”. “Тепер він заявляє, що тільки він може давати автокефалії, причому в тому обсязі, в якому він вважатиме за потрібне. І є багато інших питань, які стоять на порядку денному, які не вирішуються через те, що Константинопольський Патріарх пішов в самоізоляцію”, – додав Алфєєв.

Сам Патріарх Варфоломій за добу до початку йорданської зустрічі направив Патріарху Феофілу листа, в якому звинуватив останнього не тільки в порушенні правил скликання подібних заходів, але і мало не у співпраці з Російською державою, а також спробі “викорінити” і навіть “повалити встановлені норми і зробити відчуження православної церкви від її підвалин”.

“Ми не можемо зрозуміти, як ви втрачаєте з поля зору або навіть ігноруєте масштаби негативних наслідків цієї ініціативи. У своїх спробах вирішити проблеми, з якими православна громада стикається в критичні часи, ви зобов’язані були спочатку звернутися до свого Патріарха (Варфоломія, – ред.) з додатковими питаннями, і тільки це могло сприяти досягненню згоди. Якщо ми хочемо бути вірними собі і жити по-Божому, щоб слідувати багатовіковим принципам православ’я, то помісна Церква повинна відмовитися від участі в цій зустрічі, якщо там бере участь помісна Церква, що стоїть на боці Російської Федерації”, – написав Варфоломій.

Нагадаємо, що глава Єрусалимської Церкви оголосив про необхідність проведення саміту в листопаді 2019 року в Москві. Тоді ж він зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним. Тепер Феофіл організував зустріч делегації РПЦ з королем Йорданії. Оскільки в числі тих, хто зустрівся з Абдаллою II, був і митрополит Онуфрій Березовський, то швидше за все проблема українського розколу  під час аудієнції у тій чи іншій мірі зачіпалася.

Comments are closed.