Речник ПЦУ архієпископ Євстратій Зоря поділився своїми міркуваннями за підсумками зустрічі в Аммані, організованої Москвою для боротьби зі Вселенським Патріархатом.

Зокрема, він нагадав, що Архієрейський Собор ПЦУ понад два місяці тому  закликав помісні Церкви до діалогу.

Читайте також: Блокада журналістів і обід з королем. Як відбувається зустріч в Аммані (фото)

“5. Висловити подяку всім Помісним Церквам, які вже встановили з нашою Церквою повне спілкування. Задекларувати бажання та готовність Помісної УПЦ вести діалог з іншими Помісними Православними Церквами, метою якого ми бачимо визнання доконаного факту автокефалії Української Православної Церкви і створення умов для мирного співіснування”, – процитував владика одну з постанов Архієрейського Собору ПЦУ, який відбувся 14 грудня 2019 року.

Архієпископ Євстратій наголосив: “Отже, якщо учасники наради в Аммані не просто декларують бажання діалогу, а справді готові його вести – ПЦУ давно заявила, що готова до двосторонніх та багатосторонніх зустрічей, при дотримані канонічного порядку, зокрема коли це стосується авторитету і відповідальності Вселенського Патріарха та Патріаршого і Синодального Томосу”.

Читайте також: Москва хотіла провести “анти-Критський собор”, а вийшов пшик – архієпископ Євстратій

“Якщо ж під гаслами “діалогу” РПЦ МП сподівається лише одного – “побороти” доконану автокефалію ПЦУ, то вона продовжує йти тим самим безперспективним шляхом, яким йшла дотепер, кожним своїм кроком лише погіршуючи власне становище та підриваючи власний авторитет”, – додав владика Євстратій.

Раніше єпископ РПЦвУ Віктор Коцаба назвав зустріч в Аммані “зрушенням з мертвої точки” і початком діалогу, про який так довго говорили.

Comments are closed.