Очільник РПЦвУ (УПЦ МП) Онуфрій поскаржився, що його Церкву “вигнали в катакомби”.

Про це він заявив в інтерв’ю православному радіо Сербської Церкви в Чорногорії, передає Главком.

Водночас митрополит Онуфрій похвалився, що до його “гнаної” Церкви масово ідуть люди.

“Храми зайняті, а в багатьох районах служби проводяться в садибах чи інших допоміжних приміщеннях. Насправді це сучасні катакомби”, – заявив він, розповідаючи про сучасний стан РПЦвУ.

Створення помісної Української Православної Церкви (Православної Церкви України) він назвав злочином: “На нашій канонічній території були створені нові структури під назвою УПЦ, і це не лише помилка, а церковно-канонічний злочин”.

Зараз, за його словами, віряни в Україні масово ідуть до РПЦвУ.

“Через розкол, що стався в Україні, ми не втратили вірян, а набули їх ще більше. Коли вони почали переслідувати Церкву, вони змусили людей і тиснули на них, щоб отримати підтримку ідеї Томосу, яку вони проповідували, рекламували, люди почали приходити до Церкви у великій кількості, навіть тих, кого я ніколи не бачив. Вони приходять і кажуть: “Ми бачимо, що вони дуже пригнічують тебе, і ми розуміємо, що Бог з тобою”, – зазначив Онуфрій.

  • Протягом 27-29 лютого митрополит Онуфрій перебував у Чорногорії, де взяв участь в антиурядових протестах на підтримку Сербської Церкви.
  • Посольство України в Чорногорії 27 лютого опублікувало заяву з приводу візиту глави РПЦвУ до країни, назвавши митрополита Онуфрія митрополитом Російської Церкви, який не уповноважений висловлювати погляди більшості православних вірян України або Православної Церкви України.
  • Протести у Чорногорії почалися від грудня 2019 року після узвалення закону, який дозволяє державі отримати власність релігійної громади, якщо вона не може довести, що ця власність належала їй до 1918 року.
  • Сербська Православна Церква вважає закон дискримінаційним. На думку СПЦ, він має на меті захоплення її майна в Чорногорії.
  • СПЦ є найбільшою конфесією в Чорногорії, маленької країни з населенням 620 тисяч людей.
  • Президент Чорногорії Міло Джуканович звинуватив Сербію і Росію у використанні Церкви для підриву незалежності країни, її членства в НАТО і спроб вступити до Євросоюзу.

Comments are closed.