У дні великодніх свят всі храми Грузинського Патріархату залишатимуться відкритими, незважаючи на карантин. Про це заявив Католікос-Патріарх всієї Грузії Ілія Другий у надзвичайному зверненні, розміщеному 1 квітня на сайті Грузинської патріархії, передає Credo Press.

У Грузії введений режим загального карантину, який забороняє збори більше трьох осіб у громадських місцях. Однак Грузинська патріархія не закриватиме храми на Благовіщення, Вербну неділю та Великдень, – коли до церков приходить особливо багато народу.

“Будь-яка людина в момент випробування прагне позбавлення і втішення. Сьогодні, коли поширена в світі нова інфекція створює загрозу життю населення, природно, що парафіяни покладають особливі надії на Господа і тягнуться до храму. Для вірян духовна їжа так само важлива і необхідна, як і плотська; тому закрити двері храму неможливо, і вони будуть відкриті для тих, хто побажає піти до церкви, щоб отримати Божу благодать і духовно зміцнитися”, – йдеться в посланні Патріарха.

При цьому в зверненні перераховується низка особливих заходів, спрямованих на мінімізацію факторів ризику поширення захворювання. Усередині храму під час служби бажано знаходитися тільки священнослужителям, співочим і прислужникам. Великі храми зможуть прийняти всередину приміщення також невелику кількість прихожан. У невеликих церквах під час служби усі парафіяни повинні перебувати на вулиці, з дотриманням дистанції. Священнослужителі також можуть служити літургію на подвір’ї.

У посланні наголошується, що “здійснення богослужінні для духовенства є невід’ємною частиною обов’язків священства і має першорядне значення для всієї нації”.

Крім того, Патріарх рекомендує залишатися вдома тим вірянам, які через вік або нездужання входять до групи ризику, а також тим, хто “виявляє особливу ​​обережність через зараження вірусом”. Духівник може провести для них службу на дому і визначити молитовний канон.

Як нагадує ІА “Червона весна”, 30 березня прем’єр-міністр Георгій Гахар висловив надію, що держава знайде компроміс з Церквою в питаннях дотримання заходів санітарної безпеки під час карантину. Результатом взаємодії з патріархією Гахар назвав те, що в багатьох церквах ввели особливі правила, двори оснастили аудіо-системами, щоб віруючі не збиралися в приміщенні.

Станом на 1 квітня загальна кількість інфікованих коронавірусом у Грузії склала 117 осіб. З них 23 одужали. Згідно зі стандартами ВООЗ, епідемією вважається такий рівень поширення хвороби, за якого нею заражено 5% населення і більше.

Comments are closed.