Патріарх Кирило видав указ про заборону в священнослужінні відомого блогера і місіонера протодиякона Андрія Кураєва.

У церкві покарання пов’язали із заявами Кураєва про настоятеля Єлохівського собору Олександра Агейкіна, який помер, заразившись коронавірусом, передає Російська сулужба BBC.

“У зв’язку з публічною образою вами пам’яті настоятеля Богоявленського кафедрального собору міста Москви протоієрея Олександра Агейкіна, незважаючи на скорботу його дружини і дітей, в день його кончини, що характеризує це діяння не тільки як аморальне, а й як особливо цинічне, що викликало обурення архієреїв , кліриків і мирян Російської православної церкви, а також з огляду на ваші попередні діяння, щодо яких надходили скарги на моє ім’я, ви забороняється в священнослужінні”, – йдеться в указі, опублікованому на сайті Московської міської єпархії.

Заборона в служінні буде діяти, поки дії Кураєва не розгляне церковний суд.

Минулого тижня, 21 квітня, стало відомо, що в Москві помер настоятель Єлохівського собору, одного з головних православних храмів Росії, протоієрей Олександр Агейкін. Йому було 48 років. Він помер після важкої хвороби від ускладнень, викликаних коронавірусною інфекцією, говорилося у повідомленні на сайті Московського патріархату.

У своєму блозі в “Живому журналі” Кураєв в різний час присвятив Агейкіну вісім записів. Останній був опублікований у день його смерті. У ньому Кураєв назвав Агейкіна “кар’єристом”, використавши при цьому зневажливий епітет.

Сам Кураєв в розмові з радіо “Говорить Москва” прокоментував рішення очільника РПЦ так: “Я зараз везу чудового плюшевого ведмедика своїм онукам і це для мене є набагато більш актуальним і важливим”.

Як нагадує Credo Press, Кураєв зіграв вирішальну роль у забезпеченні піар-підготовки до обрання Кирила Патріархом РПЦ МП в кінці 2008-го – початку 2009-го років, і на знак подяки вже в квітні 2009 року був зведений в сан протодиякона. В опалу у Кирила він потрапив в кінці 2013 року, після початку кампанії з викриття “блакитного лобі” в керівництві Московської патріархії, коли Кураєв, зокрема, опублікував відомості про самого Кирила і його покійного наставника Никодима (Ротова). О. Андрій був тоді звільнений з Московської духовної академії, а потім і з МГУ. Однак він мав високих покровителів, що забезпечувало йому певну ступінь недоторканності.

Comments are closed.