Чорногорська поліція використовувала сльозогінний газ та електрошокові гранати для розгону акцій протесту, учасники яких вимагали звільнення восьми священників Сербської Православної Церкви, які були затримані за організацію релігійного ходу, незважаючи на заборону зібрань через коронавірус.

Інциденти відбулись у містах Нікшич і Плевля увечері 13 травня – наступного дня після того, як тисячі людей взяли участь у процесії в Нікшичі, не надівши маски і не дотримуючись дистанції, пише ABC News.

У Плевлі поліція повідомила, що сльозогінний газ до демонстрантів було застосовано після того, як натовп проігнорував наказ розійтися і почав кидати камені, пляшки і феєрверки в офіцерів. Був також масовий мітинг в Нікшичі, під час якого поліція розігнала демонстрантів сльозогінним газом, передає Балканська служба Радіо Свобода.

Також поліція повідомила, що декілька протестувальників були арештовані.

Масові зібрання досі заборонені в Чорногорії як частина зусиль щодо стримування поширення нового коронавірусу. Затриманим священникам пред’явлені звинувачення у порушенні санітарних правил під час спалаху вірусу шляхом організації ходи. Їм загрожує до 12 років ув’язнення.

Як видно на відео, знятому 12 травня у Нікшичі, віряни не дотримувалися дистанції та не використовували маски.

Раніше у середу розгнівані прихильники Сербської Православної Церкви на знак протесту перекрили регіональну дорогу у північній Чорногорії.

Затримання посилили напруженість між невеликою державою-членом НАТО і Сербією та Сербської Православною Церквою, яка протягом кількох тижнів на початку цього року проводила протести проти релігійного закону, який, на їхню думку, позбавить Церкву її власності. Чорногорські чиновники неодноразово заперечували претензії.

Президент Сербії Олександр Вучич і Патріарх Сербської Православної Церкви Іриней у спільній заяві в середу сказали, що вони сподіваються, що арешти не викличуть жодних “небажаних заворушенням чи зіткнень”.

Чорногорія, країна з населенням 620 тисяч осіб, відокремилася від набагато більшої Сербії на референдумі 2006 року. Сербські націоналісти як в Сербії, так і в Чорногорії ніколи повністю не визнавали поділ того, що вони називають історичною сербською територією.

Comments are closed.