Міський суд Якутська 2 червня виніс рішення про примусове лікування шамана Олександра Габишева, який влаштовував похід на Москву, щоб “вигнати Путіна”.

Згідно з вердиктом, він буде поміщений у стаціонар республіканського психоневрологічного диспансеру, передає “МК”.

Як повідомили у “Правозахисту Листівки”, термін госпіталізації судом не встановлено. Також повідомляється, що позов про примусове лікування подав сам диспансер, вказавши, що Габишев страждає на “переоцінку своєї особистості”.

Правозахисники вказують, що обґрунтуванням наявності розладів особистості вказані “заклики до повалення” чинної влади.

Також у своєму позові диспансер вказав, що від 12 до 29 травня Габишев проходив “добровільне лікування” в стаціонарі, однак тут же повідомляється, що він був доставлений до установи співробітниками поліції, що виключає добровільність його госпіталізації.

Читайте також: Путін схиблений на езотериці, він реально боїться шамана – Навальний

У березні 2019 року Олександр Габишев відправився в пішу подорож протяжністю 8 тисяч км з Якутії до Москви, щоб “вигнати Путіна” і “відновити народовладдя”. В цілому похід мав тривати два роки.

У вересні шамана затримали на кордоні Бурятії та Іркутської області. Він був доставлений в Якутськ, а після – в республіканський психоневрологічний диспансер. За результатами експертизи шамана визнали неосудним. Після цього на нього завели кримінальну справу про публічні заклики до екстремістської діяльності.

12 травня 2020 року Габишева, який самоізолювався у своєму будинку, затримали силовики і відвезли до психіатричної лікарні.

Будинок шамана штурмували не менше 20 бійців ОМОНу. Жодних документів вони не пред’явили. З чим пов’язано затримання, які правові підстави для таких дій – невідомо. Раніше до Габишева кілька разів приходили люди, які представлялися медпрацівниками, і хотіли забрати біоматеріал для тесту на коронавірус.

Comments are closed.