Священний Синод Елладської Православної Церкви виступив із заявою щодо планів турецького уряду перетворити храм Святої Софії на мечеть.

Про це повідомляє Orthodox Times.

У заяві Священного Синоду Елладської Православної Церкви йдеться, що будь-які спроби змінити статус собору Святої Софії в Стамбулі приведуть до протестів християн по всьому світу і завдадуть шкоди самій Туреччині.

В Елладській Церкві нагадали, що Свята Софія є загальною цінністю, “тому що християнство є наднаціональним і універсальним. Не сучасна або постмодерністська концепція “мультикультуралізму” створила пам’ятник, в якому унікальним чином виражається християнська концепція верховенства Блага і Прекрасного”.

Синод закликав уряд Туреччини проявити розсудливість і повагу до характеру пам’ятки і “прийняти правильне рішення, зберігши статус Святої Софії як музею”.

“Ми вважаємо, що відмова від культурно нейтрального використання пам’ятки в якості музею, який був дбайливо встановлений Турецькою республікою в 1934 році, буде спробою перетворити культурний простір на видобуток і символ завоювання. Будь-яка трансформація викличе сильний протест і відчай серед християн по всьому світу і також завдасть шкоди самій Туреччині”, – цитує видання заяву Синоду.

  • Можливість зміни статусу храму Святої Софії з музею на мечеть Державна рада Туреччини розгляне 2 липня. Раніше в Держдепі США назвали собор Святої Софії в Стамбулі символом мирного співіснування між релігіями і закликали турецьку владу не змінювати його музейний статус. У відповідь на це в Туреччині сказали, що храм є їхньою власністю і будь-які дії щодо нього – прерогатива турецької сторони.

Comments are closed.