П’ятого президента Петра Порошенка хочуть звинуватити у розпалюванні релігійної ворожнечі через сприяння в отриманні Томосу та створення Православної Церкви України.

Про це політик сам повідомив перед засіданням в іншому провадженні. Однак, за чиєю заявою було порушено “релігійну справу” достовірних відомостей не було. Документів досі не бачили навіть адвокати Порошенка, йдеться у сюжеті 5 каналу.

Виявляється, так здивував усіх не Предстоятель “УПЦ КП” Філарет, хоча спершу думали, що саме він подався до суду.

Походження заяви розкрив Олександр Шмуригін, священник Володимирського кафедрального собору ПЦУ.

“Це не Патріарх (Філарет – ред.) подавав. Ми раніше судилися із Мінкультом про те, що незаконно скасували юридичну особу Київської патріархії. А от щодо Петра Порошенка, то це була скарга від парафіян Київського Патріархату з Одеси про порушення своїх прав”, – повідомив священник.

Зі столичних доріг стежки повели до Одеси. Місцеві служителі ПЦУ розповіли: ображені парафіяни-позивачі – це бунтарі з храму Різдва Христового.

У березні 2019 року тут не поділили парафію. Після створення ПЦУ храм та його служителі перейшли до нової помісної Церкви. Але задоволеними залишилися не всі, між священниками почалися конфлікти.

“Щось пішло не так в особистих амбіціях. Колишній священник нині заборонений у служінні, який себе іменує, як представник Київського патріархату”, – розповів секретар Одесько-Балтицької єпархії ПЦУ Теодор Оробець.

Йдеться про священника Віталія Сеника. Він від’єднався від ПЦУ, щоб відроджувати ліквідований Київський Патріархат. А повертати храм вирішив бійками з парафіянами.

Таким чином Віталій Сеник разом з кількома вірними йому парафіянами і своїм сином, місцевим депутатом-опоблоківцем, домагається відновлення ліквідованого Київського Патріархату. Цього прагне і Філарет.

Теодор Оробець каже: “Є ще декілька їхніх прихильників, але вони розпорошені по всій області. Незадоволені тим, що Церква Українська відбулася, Церква Українська існує і визнана світовим Православ’ям”.

У телефонній розмові Віталій Сеник підтверджує: стосунок до заяви в СБУ таки має, обіцяє інтерв’ю, але через годину відмовляє. Каже: має заборону говорити. Від кого – не каже. Замість своїх вірян ситуацію тлумачить пресслужба Філарета.

“Метою кримінального провадження є захист порушеного права на свободу совісті вірян і духовенства Київського Патріархату, а не припинення діяльності ПЦУ”, – йдеться в повідомленні.

Громадськість і церковники закликають владику Філарета і його прихильників відкликати заяву з ДБР.

Теодор Оробець каже: “Це технологія, на нашу думку, по розвалу церкви зсередини”.

А Євстратій Зоря, речник Київської Митрополії ПЦУ, заявив: дуже дивною виглядає ситуація, коли кримінальне провадження, яке триває вже 226 днів, досі не дало логічного результату. Хоча єдиний логічний результат – її закриття та відмова заявникам у тому, що вони вимагають.

Чому так довго мовчали, у ДБР не зізнаються. Ця справа одна з майже двох десятків справ, нині відкритих проти Петра Порошенка. Слідство триває. Водночас офіційних документів провадження про Томос сторона захисту п’ятого президента і досі від правоохоронців не отримала.

Міністр культури України Олександр Ткаченко говорить: “Питання не в Томосі, а питання в тому, що процес політизується, як, на жаль, іноді з боку Церкви, а іноді з боку політиків. Думаю, історія цієї справи буде дуже коротка”.

А Віктор Єленський каже: “Ця справа не має жодної перспективи, з одного боку, з іншого, може дуже сильно мобілізувати всіх тих, хто дорожить духовною незалежністю України”.

Загрози ані Томосу, ані самій Православній Церкві нині немає. Станом на жовтень 2019-го Православна Церква України налічувала 7 тисяч парафій, 500 із них перейшли від Московського Патріархату. Процес приєднання триває. А відновлення Київського Патріархату за умов незалежної Церкви є неможливим. Його розпуск був однією із умов отримання Томосу. 6 січня 2019 року патріаршу грамоту про автокефалію вручили новобраному Предстоятелю ПЦУ Епіфанію.

Тоді Українська Церква увійшла до Вселенської православної церкви і стала 15-ю у сім’ї автокефальних. Незалежною від кремлівського впливу і від амбіцій колишніх лідерів.

Comments are closed.