Духовне управління мусульман України “Умма” просить столичну владу і мера Віталія Кличка перейменувати одну з вулиць на честь Джохара Дудаєва — першого президента самопроголошеної незалежної Ічкерії (Чеченської Республіки).

Відповідне звернення опублікував у Facebook муфтій Духовного управління мусульман України Саїд Ісмагілов, передає Громадське.

“На честь Джохара Дудаєва вже названі вулиці і площі у Варшаві, Ризі, Вільнюсі, Стамбулі, Анкарі та інших містах світу. Маємо надію, що в рамках декомунізації депутати Київради підтримають ініціативу, і вулиця з його ім’ям з’явиться і в столиці України”, – зазначив він.

В опублікованому зверненні йдеться, що мусульмани просять перейменувати вулицю Іскрівську, розташовану у Солом’янському районі неподалік станції Караваєві Дачі.

Джохар Дудаєв

Джохар Дудаєв — перший президент самопроголошеної Чеченської республіки Ічкерія, до розпаду Радянського Союзу був генерал-майором авіації. Після зникнення СРСР став президентом країни та оголосив про незалежність від Росії. Москва цю незалежність не визнала і розпочала війну проти Ічкерії.

Під час першої Чеченської війни керував силами сепаратистського уряду проти федеральних військ. У квітні 1996 року Дудаєва вбили внаслідок атаки російської авіації, наказ про вбивство віддав особисто тодішній президент РФ Борис Єльцин.

Після смерті Дудаєва серед противників федерального центру все більше впливу почали отримувати прихильники радикального ісламу, зокрема ваххабізму.

Comments are closed.