Митрополит Православної Церкви України Климент розповів, що не буде звільняти  храм у Євпаторії, який хоче знести російська окупаційна влада.

Про це він розповів в інтерв’ю Pavlovsky News, передає Духовний фронт України.

“Самостійно я це приміщення звільняти не буду і нічого я з цього приміщення виносити не буду”, – заявив митрополит Климент.

Митрополит Климент розповів, що має пів гектара землі і міг би подувати новий храм, але через те, що ПЦУ в Криму не зареєстрована і не перереєстрована за російським законодавством, жодних юридичних дій неможливо звершити.

За словами митрополита, єпархія п’ять разів подавала документи на реєстрацію, але постійно їм відмовляли з різних причинам.

Також митрополит розповів про священнослужителя Української Церкви, якому російська окупаційна влада розпочала процес вилучення майна.

“З одного боку вони (російска окупаційна влада в Криму, – ред.) вилучають майно, яке вважають майном Криму. Другий випадок, Євпаторія. Намагаються вилучити землю, на якій стоїть церковна будівля. А третій шлях – це через відсутність реєстрації, забрати майно, яке не переоформлене до 2021 року за російським законодавством”, – розповів митрополит Климент.

  • Восени 2019 року підконтрольний Росії Євпаторійський міський суд зобов’язав ПЦУ знести храм в Євпаторії. Російська адміністрація Євпаторії звернулася до суду, щоб ПЦУ знесла церкву і звільнила територію, на якій вона розташована.
  • У липні 2020 року російські судові пристави вручили Клименту постанову про знесення храму ПЦУ в Євпаторії.
  • Також від 2019 року точиться боротьба за кафедральний собор Святих Володимира й Ольги в Сімферополі, де проводить богослужіння громада Кримської єпархії УПЦ КП, що перейшла до ПЦУ.
  • Російське Міністерство майнових і земельних відносин Криму в лютому 2019 року зажадало від ПЦУ звільнити будівлю собору, пояснивши це закінченням терміну дії договору з Кримською єпархією УПЦ КП. У березні 2019 року російська влада в окупованому Криму подала в суд на ПЦУ, щоб забрати собор.

Comments are closed.