У Чорногорії за тиждень до парламентських виборів, які пройдуть 30 серпня, ледь не щодня відбуваються акції протесту проти Закону про свободу віросповідання, організовані прихильниками Сербського Патріархату.

23 серпня у Подгориці та багатьох інших містах відбулися збори біля храмів та так звані “хресні ходи”.

Щоправда, ці акції більше схожі на політичні, їхні учасники закликали громадян Чорногорії голосувати проти чинної влади на чолі із президентом Міло Джукановичем, повідомляє Балканський оглядач.

До присутніх на зборах біля храму Воскресіння в Подгориці звернувся митрополит Чорногорський та Приморський Сербської Православної Церкви Амфілохії, який оголосив, що цього року він вперше піде на парламентські вибори та проголосує “по совісті”.

Він наголосив, що жителі Чорногорії мають піти на вибори і проголосувати проти тих, хто приніс беззаконня, і хто намагається зруйнувати основи Чорногорії.

25 серпня прихильники СПЦ продовжили акції протесту проти чинної влади у кількох чорногорських містах, зокрема у Будві, Барі, Нікшичі, Бієло Полі, Беране, Мойковаці, Плєвлі.

Протести проти Закону про свободу віросповідання, на захист Сербської православної церкви та водночас проти діючої влади…

Опубліковано Балканський оглядач Вівторок, 25 серпня 2020 р.

Люди із хрестами, іконами, історичними прапорами Чорногорії (триколором) скандували “Не дамо святині” та вигукували заклики проти президента та правлячої партії.

  • 27 грудня 2019 року у Чорногорії ухвалили закон про свободу віросповідання, який передбачає повернення у держвласність релігійних об’єктів, що належали країні до 1918 року, коли вона була анексована Сербією. Зараз цими об’єктами без достатніх правових підстав володіє Сербський Патріархат, багато представників якого при цьому фактично не визнають незалежності Чорногорії і підтримують “русскій мір”.
  • Відтоді почалися масові протести, організовані Сербською Церквою.
  • Президент Чорногорії Джуканович звинуватив СПЦ у підтримці ідеї Великої Сербії, тобто сепаратизмі.
  • Сербський сепаратизм в Чорногорії підтримала РПЦ, а президент Сербії Вучич забажав захищати сербів у Чорногорії.
  • Росія підтримує Сербську Церкву на рівні спецслужб: на мітингу в Косово помітили куратора з ГРУ РФ.
  • На підтримку СПЦ прибув очільник РПЦвУ Онуфрій. Посольство України в Чорногорії назвало Онуфрія російським митрополитом і закликало чорногорців не сприймати його як представника України та Української Православної Церкви.
  • У березні масові протести вірян були тимчасово припинені у зв’язку з оголошеним у Чорногорії карантином, однак, перерва тривала недовго. Нещодавно, у Чорногорії відбувся “хресний хід” із фаєрами.
  • Переговори між Сербською Церквою та урядом Чорногорії не дали результатів.

Comments are closed.