Десятки тисяч людей вийшли на вулиці в Чорногорії 6 вересня, протестуючи проти використання сербської символіки просербськими опозциійними партіями, які заявили про свою перемогу на виборах минулого тижня.

Чорногорці зібралися в столиці Подгориці увечері в неділю, щоб показати готовність “захищати незалежну та цивільну Чорногорію”, повідомляє Радіо Свобода.

Учасники маршу скандували “Це не Сербія” та “Ми не віддамо Чорногорію”

Учасники маршу скандували “Це не Сербія” та “Ми не віддамо Чорногорію”.

Марш 6 вересня в Подгориці пройшов мирно, його організатори достеменно невідомі. Незалежне видання Vijesti зазначило, що серед учасників було чимало відомих політиків від “ДПС”. Але більшість спікерів представлялися як “патріоти”, а не представники політичних сил.

Прапор НАТО, до якого не так давно вступила Чорногорія під керівництвом “Демократичної партії соціалістів”, в одного з учасників мітингу

За підсумками попереднього підрахунку голосів, три опозиційні об’єднання отримали 41 з 81 місця в парламенті. Вони намагаються усунути від влади “Демократичну партію соціалістів” президента Міло Джукановича та спільно керувати маленькою балканською країною, де живе близько 620 тисяч людей.

Головний з цих політичних союзів, “За майбутнє Чорногорії”, очолюваний просербським “Демократичним фронтом”, шукає зближення з Сербією та Росією. Його підтримує Сербська православна церква. “За майбутнє Чорногорії” отримав 32% голосів, за попередніми висновками.

Партія президента Міло Джукановича (на фото) очолила проголошення незалежності Чорногорії від Сербії в 2006 році

Ще два опозиційні об’єднання – правоцентристська група “Мир – наша нація” та Чорно-білий альянс – отримали загалом 18% голосів. Вони вже заявили про готовність об’єднатися з просербськими політиками для формування уряду.

Нагадаємо, що голова Церкви Сербського Патріархату у Чорногорії Амфілохій фактично агітував громадян Чорногорії голосувати за просербську опозицію. Перед цим представники Сербського Патріархату у Чорногорії декілька місяців водили антиурядові “хресні ходи” з сербськими прапорами, які відновили з особливим завзяттям перед самими виборами наприкцінці серпня.

Своєю чергою Патріарх СПЦ Іриней заявив, що радий результатам виборів.

Сербський Патріархат організував протести через закон про свободу віросповідання, ухвалений чорногорським парламентом 27 грудня 2019 року. Він передбачає повернення у держвласність релігійних об’єктів, що належали країні до 1918 року, коли вона була анексована Сербією. Зараз цими об’єктами без достатніх правових підстав володіє Сербський Патріархат, багато представників якого при цьому фактично не визнають незалежності Чорногорії і підтримують “русскій мір”.

Comments are closed.